Afval

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afval ontstaat als je iets niet meer kan gebruiken, je gooit dat dan weg. Iedereen heeft afval. Afval is bijvoorbeeld: kauwgom, een lege vulling, een leeg pakje drinken, een blikje enz. Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel afval wij hebben, we hebben veel meer afval dan de mensen vroeger. De natuur kan dat allemaal niet verteren dus krijgen we een hele grote afvalberg.

Sommige spullen van al dat afval kan je hergebruiken. In arme landen maken kinderen bijvoorbeeld van een colablikje of autoband speelgoed, maar ook in rijke landen zoals Nederland worden dingen hergebruikt (natuurlijk wel weer op een andere manier).

Afval is een restproduct dat mensen overhouden en waarmee ze niks meer kunnen doen. Andere mensen of dieren kunnen er soms wel weer wat mee doen. Tegelijkertijd is afval dus ook een grondstof voor nieuwe producten.

Denk bijvoorbeeld maar aan groenteafval dat je aan de kippen kan geven.

Soorten afval

Bij afval denk je wellicht aan huisvuil dat je in een afvalbak of in een vuilniszak stopt. Dat is echter maar een deel van alle afval. Niet alleen de mens produceert afval, ook planten en dieren produceren afval. Afval van dieren bestaat bijvoorbeeld uit uitwerpselen van dieren of dode dieren. Bacteriën en schimmels voeden zich met dode resten van organismen. Bacteriën en schimmels kunnen het afval van planten en dieren afbreken. Dat heet biologische afbraak. Het afval van planten en dieren is biologisch afbreekbaar afval. De mens maakt producten van delen van planten of dieren. Afval dat afkomstig is van deze producten, is ook biologisch afbreekbaar. Voorbeelden van zulk afval zijn broodkorsten en papier.

De mens produceert ook afval dat niet door bacteriën en schimmels kan worden afgebroken. We noemen dat niet-biologisch afbreekbaar afval. Al sinds eeuwen worden glas, metaal en steen gebruikt om er producten van te maken. Afval van deze producten is niet biologisch afbreekbaar. Tegenwoordig worden ook veel producten gemaakt van kunststoffen, zoals plastic, nylon of piepschuim. Deze kunststoffen zijn bijna nooit biologisch afbreekbaar.

Afvalscheiding

Farm-Fresh bullet go.png Zie Afvalscheiding voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wat is het scheiden van afval? Bij het scheiden van afval zorg je ervoor dat soort bij soort komt. Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er verschillende soorten afval.

Afval kun je thuis al scheiden in:

Het is belangrijk dat de mensen en kinderen de juiste informatie krijgen over hoe zij het beste afval kunnen scheiden. Om afval te hergebruiken of te recyclen mag het niet vies en gemengd zijn met andere materialen. Hierboven heb je vast gelezen wat het hergebruiken van afval en recyclen eigenlijk is. Als er tussen de resten papier nog ander afval zit, dan moet het alsnog gesorteerd worden en dat kost veel tijd en geld. De materialen die vies zijn en niet meer gebruikt of recycled kunnen worden komen bij het restafval terecht en dan wordt dat verbrand. Het verbranden van het restafval is slecht voor het milieu.

Voor- en nadelen

Afval vooraf scheiden heeft een aantal voor- en nadelen:

Voordelen:

 • Minder verbranding (CO2 uitstoot minder).
 • Hergebruik
 • Minder nieuwe grondstoffen nodig.
 • Goedkopere producten.
 • Minder energie nodig.

Nadelen:

 • Meer vervoer nodig (meer CO2 uitstoot) maar veel minder dan de besparing van het recyclen.
 • Meer machines.
 • Meer arbeid.

Afval wordt gescheiden om het verwerken en het recyclen van de verschillende soorten afval makkelijker te maken. Doordat wij het afval goed scheiden kunnen de specifieke afvalsoorten makkelijker en goedkoper gerecycled worden. Papier of karton wordt gerecycled tot nieuw papier. Dit zorgt ervoor dat er geen extra bomen gekapt hoeven te worden. Dit is beter voor het milieu. Daarnaast wordt glas weer tot glas verwerkt.  

Wat we nu dus weten is: Hoe meer afval wij vooraf scheiden, hoe minder er verbrand hoeft te worden en hoe beter dat is voor het milieu. Dus vooraf afval scheiden heeft nut!

Milieustraat

Milieu park, milieu straat of afvalscheidingsstation

In de milieustraat of het een afvalscheidingsstation van een gemeente kan ook het zogeheten grofvuil gesorteerd worden. Denk aan:

 • Zand, graszoden
 • Tuinafval
 • Plastic (hard en zacht)
 • Glas, plaatglas, spiegels, oude ramen
 • Tapijt en vloerbedekking (stof)
 • Hout
 • Klein Chemisch Afval - KCA (verfresten, batterijen, accu's, TL-buizen en spaarlampen, oude medicijnen e.d.)
 • Kringloop goederen (oude meubels, schilderijen e.d. die nog her te gebruiken zijn)
 • Metaal (gescheiden in ijzer, koper, zink e.d.)
 • Papier en karton
 • Overig afval
Het scheiden van afval.

Afvalhergebruik

Recyclingsymbool

Met afval kun je heel goed nieuwe dingen maken. Dat heet recyclen of recycleren. Van oud papier kun je heel makkelijk nieuw papier of karton maken. Oud plastic wordt gerecycled en oude batterijen kunnen uit elkaar gehaald worden en de onderdelen kunnen weer als grondstoffen voor nieuwe batterijen gebruikt worden. Van oude flessen kun je weer nieuwe flessen maken. Van oude blikjes kun je weer nieuwe blikjes maken in de fabriek. En van oud glas kun je weer nieuw glas maken.

Glasrecycling of -recyclage

 1. Het glas wordt geleegd in de vuilniswagen.
 2. Het glas gaat naar een glasfabriek.
 3. De deksels worden aan een magneet omhoog gezogen.
 4. Alle andere troep wordt eruit gehaald op een lopende band.
 5. Dan gaat het in een oven, daar wordt al het glas gesmolten.
 6. Het is er heel heet.
 7. Dan maken ze de vorm van de fles. Doordat het zo heet is kan het aan elkaar gesmolten worden.
 8. Van het oude glas zijn weer nieuwe flessen van gemaakt.

Papierrecycling of -recyclage

 1. Eerst wordt het oud papier en karton in de afvalbak gegooid.
 2. Dan wordt het door de papiercontainer opgehaald.
 3. Al het papier en karton wordt dan naar de papierfabriek gebracht.
 4. Als het is aangekomen wordt het allemaal gescheiden.
 5. Als dat klaar is wordt het allemaal in een grote bak met water geladen.
 6. Dan wordt het door een machine gemixt tot het een soort papje wordt.
 7. Daarna wordt het gezeefd zodat al het water eruit is.
 8. En dan wordt er nieuw papier en karton van gemaakt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afval&oldid=790138"