Nieuwe media

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 9 jul 2022 om 16:21 (Aanzet Nieuwe Media)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Nieuwe media zijn vormen van media die computationeel zijn en afhankelijk zijn van computers en internet voor het verspreiden van nieuws, kunst, spelletjes enzovoorts.

Enkele voorbeelden van nieuwe media zijn computer-animaties, computergames, mens-computer-interfaces , interactieve computerinstallaties, websites en virtuele (fantasie) werelden.

Nieuwe media worden vaak vergeleken met "oude media", zoals televisie, radio en gedrukte media (drukwerk), hoewel wetenschappers in communicatie- en mediastudies het hier niet helemaal mee eens zijn, omdat ze in elkaars verlengde liggen. Het is zeg maar de "oude media" in een nieuw jasje, met wat meer mogelijkheden voor de gebruiker.

Wikikids, een online kinder-encyclopedie, is een voorbeeld van nieuwe media, waarbij via internet toegankelijke digitale tekst, afbeeldingen en video worden gecombineerd met weblinks, creatieve deelname van bijdragers, interactieve feedback van gebruikers en vorming van een deelnemersgemeenschap van vrijwillige redacteuren en donateurs ten behoeve van lezers. De oude encyclopedie boeken of (mini)informatiereeks boekjes die in de mediatheek van vele scholen stonden hadden dezelfde functie. Wat er onderandere bij is gekomen dat je sneller via de links kunt doorschakelen en zelf mee kunt schrijven. De videobeelden en audiofragmenten zijn nu op ieder moment oproepbaar, zoals bij streamingsdiensten als Spotify, iets wat voor de komst van internet en computers veel moeilijker ging, ook al had je videobanden, grammofoonplaten, casettebanden en later CD's en DVD's.

Sociale media of sociale netwerkdiensten, zoals Facebook en Twitter, zijn aanvullende voorbeelden van nieuwe media waaraan de meeste gebruikers ook zelf kunnen deelnemen.

Volgens Russel Neuman in 1991: "We zijn getuige van de evolutie van een universeel onderling verbonden netwerk van audio-, video- en elektronische tekstcommunicatie dat het onderscheid tussen interpersoonlijke en massacommunicatie en tussen openbare en privécommunicatie zal vervagen"

Neuman heeft gelijk gekregen. Was je eerst afhankelijk van een radio of tv-zender, een krant, boek of museum enzovoorts, nu kun je op ieder moment van de dag voor een groot deel zelf bepalen wat je wilt zien en horen, in Amerika rondkijken vanuit je luie stoel met Google Earth en streetview, online musea bezoeken en kunst bekijken. De wereld lijkt kleiner geworden en afstanden worden elektronisch overbrugd. Zelfs vanaf thuis school volgen is mogelijk geworden. Ook kunnen we nu online winkelen. Een belangrijke verandering is de mogelijkheid van interactieve communicatie zoals het meeschrijven aan Wikikids.

Nadelen

Nieuwe media biedt veel nieuwe mogelijkheden dus. Maar is sociale media wel zo sociaal? Worden (m.n. oudere) mensen niet buitengesloten? Is al het nieuws nog wel te vertrouwen als iedereen er aan kan veranderen? Ruzies ontstaan omdat online communicatie niet de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen meeneemt. Mensen begrijpen elkaar niet meer.

Wordt je niet teveel ermee belast en kom je nog wel tot rust? Het kan allemaal verslavend werken.

Het is niet voor niets dat scholen aandacht moeten schenken aan mediawijsheid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nieuwe_media&oldid=722429"