Edmund Burke

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 11 jan 2021 om 22:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px '''Edmund Burke''' (Dublin, 12 januari 1729 – Beaconsfield, 9 juli 1797) was een Iers-Britse filosoof en politicu...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EdmundBurke1771.jpg

Edmund Burke (Dublin, 12 januari 1729 – Beaconsfield, 9 juli 1797) was een Iers-Britse filosoof en politicus. Burke staat bekend als de vader van het moderne conservatisme. Ook is hij bekend vanwege zijn idee over het sublieme, wat weer invloed had op de Britse Romantiek.

Burke was weliswaar conservatief, maar niet tevreden van de status in Groot-Brittannië. Zo was voor het afschaffen van de slavernij en was tolerant tegenover katholieken. Ook was hij een voorstander van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Desalniettemin was Burke tegen de Franse Revolutie. Volgens hem hadden de Franse filosofen van de verlichting hun ideeën nooit goed uitgedacht en ging de revolutie te snel. Hij schreef deze ideeën op in Reflections on the French Revolution. Hij stelde dat de revolutie zou mislukken, wat uiteindelijk ook zou gebeuren tijdens de Terreur onder Robespierre. Burke geloofde dat vernieuwing nodig was, maar dit moest vanuit de maatschappij zelf komen. Je moest werken met wat je had. Burke kreeg hierop veel kritiek van onder meer Thomas Paine en Mary Wollstonecraft.

Daarnaast was Burke ook een empirist. Dit betekende dat de wereld wordt waargenomen door onze zintuigen. Hij ging op zoek naar de betekenis van schoonheid (Beauty) en het sublieme (Sublime). Schoonheid was volgens Burke een mooie, vredige en tedere waarneming, terwijl het subliem moeilijker uit te leggen was. Burke sprak van delightfull horror (prettige verschrikking). Het sublieme was volgens hem de sterkste emotie die iemand kon voelen. Het was een emotie waarbij de toeschouwer verschrikking en ontzetting ervaarde, maar alles aanzag vanaf een veilige afstand. Burke zag het sublieme als een negatief gevoel, terwijl Emmanuel Kant er later ook een positieve kant aan gaf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edmund_Burke&oldid=642591"