Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Empirisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Empirisme is een stroming binnen de filosofie, die ervan uitgaat dat kennis voornamelijk of geheel ontstaat door waarneming namens de zintuigen. De aanhangers van het empirisme worden empiristen genoemd. Het empirisme was tijdens de Verlichting vooral belangrijk in het Verenigd Koninkrijk. Verschillende Britse filosofen, zoals Francis Bacon, John Locke en David Hume, vertegenwoordigden het empirisme. In Frankrijk was het rationalisme weer belangrijk, dat ervan uitging dat de rede (het verstand) de belangrijkste bron van kennis was. Het rationalisme was hierdoor het tegenovergestelde van het empirisme.

Het empirisme bestond al sinds de Griekse oudheid, maar werd pas belangrijk tijdens de 17e en 18e eeuw binnen de filosofie. Tegenwoordig speelt het empirisme een belangrijke rol binnen de natuurwetenschappen. Er zijn verschillende vormen empirisme, zoals het positivisme van Auguste Comte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Empirisme&oldid=653776"