Eiffeltoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een monument in de Franse hoofdstad Parijs. De toren staat in op de linkeroever van de rivier de Seine in het 7de arrondissement. De Eiffeltoren is ook het wereldwijde symbool van Parijs en wordt ook door vele mensen gezien als een van de niet-klassieke Wereldwonderen. Jaarlijks wordt de Eiffeltoren door meer dan zes miljoen bezoekers per jaar bezocht en is daarom het meest bezochte monument van de hele wereld.

Geschiedenis

De Eiffeltoren is gebouwd tussen 1887 en 1889 gebouwd. De Eiffeltoren is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en om te vieren dat de Franse Revolutie 100 jaar geleden was afgelopen. Op 13 maart 1889 was de Eiffeltoren af, maar op 6 mei werd de toren pas officieel geopend. Het ontwerp kwam van twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel. Die kocht het van hen en liet de toren bouwen. Aan het begin van de bouw verzette veel mensen zich tegen de bouw van wat men de "ijzeren schoorsteen" noemde. Toen de toren groter werd nam het verzet af en toen de toren af was vond iedereen hem eigenlijk heel mooi. De toren zou tien jaar na de Wereldtentoonstelling gesloopt worden maar iedereen vond hem zo mooi dat hij bleef staan. Nu is de toren hét symbool van Parijs.

Aan de bouw van de Eiffeltoren werkte zo'n 250 bouwers. Bijzonder voor die tijd was dat geen enkele arbeider gewond was geraakt tijdens het bouwen. De toren is voor z'n grootte erg licht. Als je hem zou smelten zou je op het oppervlakte van de toren een plak van 7 centimeter overhouden. Hij kon nóg lichter. De bogen onder de eerste verdieping waren niet nodig, maar Gustave Eiffel wilde die er toch hebben, om de mensen gerust te stellen, want zo'n boogvorm ziet er natuurlijk veel veiliger uit! De toren was ook niet duur. Als een jaar na de bouw waren de kosten voor de toren terugverdiend.

Een poster voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs met de Eiffeltoren erop.

In het oorspronkelijke plan zou de toren na 20 jaar worden gesloopt, veel Parijzenaren waren hier heel erg blij mee. Toch bleef de toren staan omdat het heel erg belangrijk bleek te zijn voor communicatie. Zo werd op 12 januari 1908 het eerste radiobericht voor een lange afstand verzonden. Tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld. De Eiffeltoren was ook het eerste gebouw dat hoger was dan de Piramide van Cheops in Egypte. Na 1930 was de Chrysler Building in New York City het hoogste gebouw ter wereld.

In 1944 is de toren ontsnapt na een brand die gesticht was door de Duitsers. Op 3 januari 1956 vloog de top van de toren in brand en werd beschadigd. Vanaf de jaren 70 werd de Eiffeltoren bekender, het was toen samen met onder andere het Louvre en de Arc de Triomphe, een van de bekendste monumenten van Parijs. Tegenwoordig word de Eiffeltoren gezien als het symbool van Parijs en is zelfs één van de bekendste monumenten ter wereld, zoals de Chinese Muur en de Empire State Building.

Bouw in beeld

Verdiepingen

De Eiffeltoren heeft in totaal drie verdiepingen. Ook is er nog een bodem waar de toren op staat. De Eiffeltoren staat op een vlak van 125 bij 125 meter. Dit was een regel van de Wereldtentoonstelling. Op het vlak staan vier poten, die elk met de wind mee bewegen. In drie poten zitten een trappenhuis voor het publiek. In de vierde poot zit een lift voor het personeel. De vier poten staan schuin naar elkaar toe en worden verbonden door bogen. Elke boog heeft een diameter van 74 meter.

De eerste verdieping ligt ongeveer 57 meter boven de bodem. De verdieping heeft een oppervlakte van 4200 m² en er kunnen zo'n 3000 mensen op staan. Aan de buitenkanten van de verdieping staan 72 namen van belangrijke Franse wetenschappers, ingenieurs en andere belangrijke personen uit de 18de en 19de eeuw. Op de eerste verdieping is ook een restaurant, Altitude 95. Het restaurant heet zo omdat Altitude zeeniveau betekend en de verdieping 95 meter boven zeeniveau ligt. Ook staan op deze verdieping dingen uit de geschiedenis van de Eiffeltoren.

De tweede verdieping ligt ongeveer 115 meter boven zeeniveau. Het heeft een oppervlakte van 1650 m² en kan 1600 mensen aan. Op de verdieping word het uitzicht het beste gevonden, omdat op derde verdieping het soms wat wazig is. In de vloer van de verdieping zijn ramen geplaatst, zodat je naar de eerste verdieping kan kijken. Op de verdieping zit ook een restaurant, Le Jules-Verne. Dit is vernoemd naar de Franse schrijver Jules Verne.

De derde verdieping bevindt zich 275 meter boven zeeniveau. De oppervlakte is 350m² en kan 400 mensen aan. Op de derde verdieping kan je alleen komen met een lift, omdat de trap verboden is voor publiek. Vanaf de derde verdieping kun je een paar trappen nemen, om op een platform uit te komen, wat soms de vierde verdieping wordt genoemd. Op de verdieping is een reconstructie van Museé Grévin. De verdieping is ingericht als een soort kantoor, wat gebruikt werd door [[Gustave Ferrié] in 1910. Hij deed er onderzoek naar draadloze telegrafie. In totaal is de toren 324 meter hoog met antennes.

De 72 namen

Op de buitenkanten van de eerste verdieping staan 72 namen. De namen staan in gouden letters gespeld. Deze namen werden geplaatst naar idee van Gustave Eiffel. Aan het begin van de twintigste eeuw waren ze weggeschilderd, maar tijdens de restaratie in de jaren 80 zijn ze weer hersteld. De 72 namen zijn de namen van allerlei belangrijke Franse mensen uit de 18de en 19de eeuw, zoals wetenschappers en ingenieurs.

Wist je dat...

  • ...er 23 schilders in dienst en het schilderen van de Eiffeltoren 7 jaar duurt. Als ze van onder naar boven klaar zijn, kunnen ze onder weer opnieuw beginnen.
  • ...er ooit een vrouw zelfmoord wilde plegen, door van de Eiffeltoren af te springen. Echter landde ze op een auto en na dat ze hersteld was trouwde ze met de chauffeur.
  • ...de Eiffeltoren in 1902 door bliksem werd getroffen.
  • ...dat er veel handelaren bij Eiffeltoren allerlei spulletjes verkopen met de Eiffeltoren er op.
  • ...dat in 2010 6 612 000 mensen de Eiffeltoren bezochten.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eiffeltoren&oldid=352033"