Istanboel
Sjabloon:Stad Istanbul of Istanboel is de grootste stad van Turkije met 12.782.960 inwoners in het jaar 2009. Het is het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van het land, hoewel het niet de hoofdstad is (dat is Ankara, de tweede grootste stad van het land). De gelijknamige provincie is verdeeld in wel 39 verschillende districten. Geografisch ligt Istanbul aan beide kanten van de Bosporus. De Bosporus is een water dat Europa van Azië scheidt en de stad is daarom dus half-Europees en half-Aziatisch.
Istanbul heeft de allergrootste haven van het land en de ingang van de rest van de wereld tot de Zwarte Zee. Het heeft een hele lange geschiedenis en begon als de Oud-Griekse kolonie Byzantium en eindigde tot de hedendaagse wereldstad/miljoenenstad Istanbul. Voor lange tijden is het hoofdsteden van allerlei kolossale rijken geweest. In het jaar 2010 is Istanbul de Culturele Hoofdstad van Europa. Veel historische plaatsen in de stad zijn uitgekozen tot Werelderfgoed van UNESCO. Dat was al in het jaar 1985.
Namen van Istanbul
Istanbul is een stad die veel verschillende namen heeft gehad. De eerste bekende was Byzantium. Ongeveer 700 jaar voor de geboorte van Christus trokken veel Griekse kolonisten naar het gebied van de Bosporus en de Zee van Marmara. Ze stichten hier een grote Dorische kolonie.
De Dorische Grieken die zich hier vestigden noemden de kolonie naar hun koning, Byzas. Voor lange tijd bleef Istanbul een Griekse stad, tot dat de Romeinen Griekenland binnenvielen. Constantijn de Grote, een Byzantijnse (Oost-Romeinse) keizer, veranderde de naam van Byzantium in Constantinopolis oftewel Constantinopel. Het werd de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk (het West-Romeinse Rijk was uiteengevallen en Rome in Italië lag in puinhoop door Gotische plunderaars).
Allerlei gebouwen werden in de stad gebouwd en er was een prachtig paleis voor de keizer. Men noemde de stad ook wel Nea Roma, wat Nieuw-Rome betekende. Een hele grote kathedraal werd hier gebouwd, de Hagia Sophia. Later zou deze kathedraal een moskee worden. De naam Constantinopel werd gebruikt tot dat het moderne Turkije onstond. Istanbul is eigenlijk een naam uit de Turkse taal. Het betekent letterlijk "de stad" of "in de stad".
Geschiedenis
Vroege geschiedenis
De geschiedenis van deze miljoenenstad begint duizenden jaren terug en is indrukwekkend om er naar te horen of het te lezen. Heel vroeg in het Neolithicum werd het gebied waar de stad nu ligt al bewoond. Het trok veel aandacht, want het lag aan zee en aan de overkant lag weer land. Allerlei Thracische stammen maakten hier vestigingen. Ten tijde toen de Phoeniciërs over de Middellandse Zee heersten, werd Istanbul een belangrijke handelspost.
Later werd het pas echt gesticht door de Dorische Grieken. Byzantium had een grote akropolis. Een akropolis is een soort centrum van allerlei Oud-Griekse gebouwen, zoals tempels voor de goden. Toen Istanbul bij het Byzantijnse Rijk hoorde, werd het een enorm belangrijke haven met veel internationale handel. Eeuwenlang was Constantinopel de grootste stad van heel Europa, hoewel het flink aan de pest heeft geleden.
De Hagia Sophia, een kathedraal in Constantinopel, was ooit de grootste kathedraal van de hele wereld. Een grote zetel van de Oosters-orthodoxe kerk was hier toen gevestigd. Istanbul werd na eeuwen lang veroverd door het katholieke Latijnse Keizerrijk. Daarvan werd het ook weer de hoofdstad van. Veel bewoners van de stad deden in de Middeleeuwen mee aan de kruistochten.
Late geschiedenis
Na een korte tijd werd Constantinopel weer veroverd door de Byzantijnen. Maar deze keer ging de economie van de stad enorm slecht. Veel mensen waren bankroet. De stad werd voor een groot deel verlaten. Omdat de stad zo zwak was geworden, werd het heel erg gemakkelijk om de stad aan te gaan vallen en te veroveren.
Het Ottomaanse Rijk lukte Constantinopel te veroveren en veranderde de stad volkomen in een islamitische stad. Zij vielen de steden rond Constantinopel eerst aan om de stad op te sluiten. In het jaar 1453 werd de stad uiteindelijk veroverd. De Ottomanen creëerden van Constantinopel een islamitisch cultureel en financieel centrum. Constantinopel werd zelfs de hoofdstad.
Toen het moderne Turkije door Mustafa Kemal Atatürk werd opgericht, verschoof de functie van hoofdstad naar Ankara toe. De bevolking van Constantinopel was er niet blij mee en helemaal niet blij dat de stad nu Istanbul heette. In de beginjaren werd Istanbul over het hoofd gezien en iedereen praatte alleen maar over Ankara.
Maar Istanbul werd vanaf de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw een moderne stad. Veel nieuwe gebouwen en pleinen werden nu geplaatst in de stad en de economie ging er veel beter dan in Ankara. Er werden veel huizen gebouwd. De stad heeft wel wat aantal nederlagen gehad. Namelijk dat er een zware aardbeving was in het jaar 1999 en de overstromingen van 2009.
Geografie & Klimaat
Geografisch ligt Istanbul in het noordwesten van Turkije. In het gebied van de Zee van Marmara namelijk. Het westelijke deel van Istanbul ligt in Europa en het oostelijke deel in Azië. De stad ligt in de gelijknamige provincie. Istanbul is gelegen in de Noord-Anatolische Breuk. Twee verschillende tektonische platen botsen tegen elkaar. Namelijk de Euraziatische Plaat en de Afrikaanse plaat. Daarom zijn er veel aardbevingen en overstromingen in de stad. De laatste aardbeving was in het jaar 1999 en de laatste overstroming in 2009. Gebouwen in Istanbul zijn meestal slecht.
Daarom zakken die in als er natuurrampen zijn. Istanbul heeft net zoals de rest van de Marmara-regio een landklimaat en een mediterraan klimaat. Het kan er best vochtig zijn, maar ook subtropisch-achtig. Omdat er een mix is van twee klimaten in Istanbul, zijn er in de omgeving allerlei soorten dieren en planten. Er zijn zowel veel veel gewone loofbomen als mediterrane vegetatie. Dit zijn een paar voorbeelden van bomen die in dit gebied voorkomen: Witte Populier, Noorse esdoorn, Tamme Kastanjeboom en de Engelse veldiep.
In totaal zijn er ongeveer 2500 verschillende soorten planten in de omgeving van de stad. Bossen vlakbij Istanbul hebben verschillende soorten dieren, waaronder de bekendsten: wild zwijn, grijze wolf, jakhals, rode vos, stormmeeuw, mus, edelhert, damhert, ree, bonte kraai en rode eekhoorn. In de binnenstad vind je erg veel zwerfhonden en zwerfkatten. De hoogste ooit opgemeten temperatuur van Istanbul was 40,5 graden en de laagste 16 graden onder nul.
Tijdens de winter sneeuwt het zelfs soms in de stad. Door het hele jaar is er erg veel mist in de stad, zowel als het winter is als de zomer. Het klimaat van Istanbul heeft veel invloed gekregen van het klimaat op zee. De provincie Istanbul heeft in totaal 39 districten, waarvan er 27 de stad Istanbul vormen. Istanbul (provincie) is verdeeld in drie verschillende regio's: Historisch Schiereiland Istanbul, Noord-Gouden Hoorn en Anatolisch Istanbul.
Architectuur
De architectuur van Istanbul is een smeltkroes van allerlei soorten architectuur van ook allerlei etnische groepen en tijden. Zowel de oude gebouwen in de stad als de nieuwe. Een oud symbool van de stad is de Oud-Griekse Leander Toren. Het ligt midden op zee. Één van de belangrijkste Romeinse architectonische voorwerpen in de stad is de Zuil van Constantijn.
Die werd zelf opgericht door keizer Constantijn de Grote. Zo markeerde hij dat Constantinopel (Istanbul) de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk was. Ook het Romeinse Valens Aquaduct is er mee te vergelijken. De Muren van Constantinopel werden ook gebouwd door Constantijn de Grote. Later werden door Theodosius II een nog grotere muur om de stad gebouwd.
Één van de eerste kerken/kathedralen in Istanbul was de Hagia Sophia, ooit 's werelds grootste kathedraal. Er werd in die tijd ook hard gewerkt aan het Paleis van Constantinopel. Ook waren er nog kloosters midden in de stad. Vooral het Stoudios Klooster is beroemd. Het Paleis van Constantinopel is niet het enige paleis in Istanbul, want er zijn er nog een hele hoop.
Vanuit sommige paleizen, zoals het Boukoleon Paleis, had je uitzicht over de Zee van Marmara of de Bosporus. In de tijd van de Ottomaanse overheersing werden een aantal kerken in moskeeën verander, zoals de Hagia Sophia. Veel christelijke bewoners van de stad vonden dat niet leuk en protesteerden zelfs. Maar de Ottomanen waren veel te machtig en daarom was de bevolking nogal bang voor hun. De Ottomanen gingen niet wonen in de oude paleizen van de Romeinse, Griekse of Byzantijnse vorsten, maar bouwden hun eigen paleizen.
Die hadden een Islamitische bouwstijl. Ottomanen namen ook niet alleen de kerken over om er moskeeën te maken, maar ze bouwden ook zelf. Alleen de Hagia Sophia vonden ze te verbazingwekkend en daarom veranderden ze die in een moskee. Langs de Bosporus werden speciale huizen gebouwd op islamitische wijze. Die waren traditioneel Ottomaans en heel erg kleurrijk met allerlei patronen.
Verstedelijking
Het stedelijk landschap van Istanbul is er goed aan toe. De stadsmuren van Istanbul stammen al uit de Romeinse en Byzantijnse periode. Ook is er een grote wijk waar een Genuees-Italiaans citadel is. Omdat Istanbul een hele grote stad is, zijn er heel veel winkels en werkplaatsen. Daarom zijn er ook veel wolkenkrabbers in de stad.
Vooral in de winkel/zaken-wijken Levent en Maslak wemelt het van de wolkenkrabbers en winkels. De stad breidt heel erg snel uit. Istanbul is al helemaal uitgebreid bij het zuiden van de Bosporus, maar het noorden is nog niet helemaal verstedelijkt. Daarom breidt de stad nu vooral in het noorden uit. Over een paar jaar en het noorden is ook helemaal uitgebreid.
Vooral de moderne massa woningen in Istanbul zijn bekend om in te wonen. In Istanbul zijn uitgestrekte wegen en lanen. Vooral de Bağdat Avenue is heel uitgestrekt. Langs de laan staan allemaal winkels en werkplaatsen en de weg is heel lang. Istanbul heeft meer wolkenkrabbers dan Ankara of İzmir. Vanuit de stad kun je naar allemaal andere steden en plaatsjes gaan.