Luchtballon

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 18:23 (replaced: [[File: → [[Bestand:)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een luchtballon

Een luchtballon is een grote ballon die gevuld is met een licht gas, meestal hete lucht,zodat hij opstijgt. Als je er een mand onder hangt kun je ballonvaren. Hij werd in 1783 ontdekt door twee broers in Frankrijk. De gebroeders Montgolfier. Joseph Michel Montgolfier (1740-1810) en Jacques Étienne Montgolfier (1745-1799). Hoe de broers precies op het idee kwamen om een luchtballon te ontwerpen is niet duidelijk, maar het verhaal gaat dat het zien van een opbollend dichtgeknoopt hemd vlakbij het haardvuur één van de broers op een idee bracht. lieten warme lucht in een zak van stof gaan waardoor hij steeg. Dat komt doordat warme lucht lichter is dan normale lucht. Net als een stuk hout in water gaat drijven; dat is ook doordat hout lichter is dan water.

1785, Ascension of air-balloon at Noordeinde Palace, The Hague.jpg

Ze maakten toen een grote papieren ballon en stookte daar een vuur onder. Omdat ze niet wisten of je boven in de lucht nog wel adem kon halen, hadden ze er een mandje met dieren onder gehangen. Een eend, een haan en een schaap maakten zo de eerste ballonvaart. Ze kwamen weer levend op de grond, waardoor er toen ook mensen durfden. Eenentwintig jaar later kwam de eerste Nederlandse ballon. Hij bleef 15 minuten in de lucht. Sindsdien is er veel veranderd. Er kwamen ook ballons die met waterstofgas of helium waren gevuld. Die gassen hoeven niet verwarmd te worden, want ze zijn vanzelf al lichter dan lucht. Dat is dan net als onze speelgoedballonnen met Koninginnedag, die ook met helium zijn gevuld.

Luchtschepen

Er zijn ook luchtschepen gemaakt. Een luchtschip is een grote sigaarvormige ballon waar een propeller en motor bij zit. Er zijn veel luchtschepen gemaakt door de Duitse graaf Von Zeppelin, en daarom worden veel luchtschepen ook wel zeppelins genoemd. Hiermee konden mensen op reis gaan, net als nu met een vliegtuig. Er gebeurden vaak ongelukken mee, en daarom zijn er nu geen zeppelins meer.

Oplaten van een luchtballon

Een luchtballon kun je niet in je eentje oplaten. Je hebt een groep nodig om dat voor elkaar te krijgen.

Een luchtballon breng je naar een plek waar je genoeg ruimte hebt. Een groot grasveld bijvoorbeeld. De luchtballon vervoer je dan in een grote aanhanger. In de aanhanger zit de ballon (helemaal opgerold) en het mandje. Als eerste haal je de mand en de gasbranders uit de aanhanger. De gasbranders zet je in de mand. Je test of de gasbranders het goed doen. Daarna rol je de ballon uit. Je kunt hiervoor de auto gebruiken die de aanhanger naar voren rijdt en zo de ballon uitrolt. De ballon maak je vast aan de mand. Daarna blaas je met een grote ventilator lucht in de ballon zodat hij bol gaat staan. De ballon wordt met touwen door mensen vastgehouden zodat hij niet alle kanten opslingert. Als er genoeg lucht in de ballon is geblazen kunnen de gasbranders aan. Die gasbranders verwarmen nu de lucht in de ballon. De verwarmde lucht zet uit en wordt daardoor lichter. Als de lucht in de ballon licht genoeg is, moeten de mensen in de mand gaan staan en stijgt de ballon op. Kijk maar naar de afbeeldingen hieronder hoe dat eruit ziet.

Ballonvaart01.jpg
Ballonvaart02.jpg
Ballonvaart03.jpg
Ballonvaart04.jpg
Ballonvaart05.jpg
Ballonvaart06.jpg
Ballonvaart07.jpg
Ballonvaart08.jpg

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luchtballon&oldid=650174"