E.M. Forster

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 17 aug 2024 om 19:11 (→‎Werken)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E.M. Forster
E. M. Forster.webp
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Edward Morgan Forster
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 1 januari 1879
Geboorteplaats Marylebone, Engeland
Overleden 7 juni 1970
Nationaliteit Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief 1901-1970
Genre(s) Romans, korte verhalen, essays
Stroming Realisme
Symbolisme
Modernisme
Invloeden
Bekende werken Een kamer met uitzicht
Howards End
Overtocht naar India
Maurice
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening E M Forster signature.jpg
Website
Portaal Portaalicoon Literatuur

E.M. Forster (Marylebone, 1 januari 1879 - Coventry, 7 juni 1970) was een Engelse schrijver. Forster behoort zowel tot het realisme als het modernisme. Hij is een van de meest succesvolle schrijvers van de vroege 20e eeuw. Forster staat bekend om zijn romans, zoals Een kamer met uitzicht (A Room with a View, 1908), Howards End (1910), Overtocht naar India (A Passage to India, 1924) en Maurice (1971).

In Forsters werken spelen de verschillen tussen verschillende sociale klassen een rol. Ook gaat hij diep in op de hypocriete zaken in de samenleving. Zijn boeken zijn nog steeds erg populair. Ook zijn ze verschillende keren verfilmd of geadapteerd als televisieserie.

Biografie

Jeugd

Forster werd geboren in Marylebone in het Engelse graafschap Middlesex op 1 januari 1879. Zijn moeder was van Engelse en Ierse afkomst, terwijl zijn vader Welsh was. Forster heette eerst Henry Morgan Forster. Zo stond hij ook bij de gemeente ingeschreven. Tijdens zijn doop werd echter de verkeerde naam doorgegeven: Edward Morgan Forster. Hierdoor werd besloten om deze naam aan te houden. Forster heeft zijn vader nooit gekend. Hij overleed aan tuberculose nog voordat hij twee jaar oud was.

Vervolgens verhuisde hij met zijn moeder naar Hertfordshire in 1883. Hier bleven zij wonen voor 10 jaar. In 1887 erfde Forster 8.000 Britse pond van zijn oudtante. Hierdoor kon hij zich volledig op het schrijven richten. Forster was erg ongelukkig op school. Tussen 1897 en 1901 ging hij naar King's College in Cambridge.

Een schilderij van Forster uit 1911 door Roger Fry

Romans en reizen

Forster was onderdeel van de Bloomsburygroep. Dit was een groep van Engelse schrijvers en intellectuelen in de Londense wijk Bloomsbury. Tot deze groep behoorden ook Virginia Woolf en John Maynard Keynes. In deze periode begon Forster ook met het schrijven van romans. Zijn eerste werk was Where Angels Fear to Tread uit 1905. Het gaat over de jonge, Engelse vrouw die verliefd wordt op een Italiaanse man. Haar familie probeert haar echter terug te halen naar Engeland. In zijn derde roman, Een kamer met uitzicht (A Room with a View, 1908), keert hij opnieuw terug naar Italië.

Daarnaast maakte Forster ook zelf veel reizen. In 1904 bezocht hij Griekenland en Italië. Hierdoor vertrok hij naar Duitsland. Hij leerde Duits en werkte als leraar voor de kinderen van Elizabeth von Arnim. Ook verbleef Forster een tijd lang in Brits-Indië (het huidige India). Hij was de leraar Latijn van Ross Masood, op wie hij ook verliefd werd. Toch voelde Masood niet hetzelfde voor hem. In 1914 bezocht Forster Egypte (toen een Britse kolonie), Duitsland en India. Hij werkte toen onder meer voor het Rode Kruis in Alexandrië.

In Brits-India werkte Forster ook voor Tukojirao III, de prins van de staat Dewas. Forster publiceerde later veel reisverslagen over zijn ervaringen. Ook inspireerde zijn reis naar Brits-Indië zijn roman Overtocht naar India (A Passage to India) uit 1924. Het boek gaat over de relaties tussen de Indiërs en de Europese kolonisten.

Latere jaren

Forster tijdens een bezoek aan Leiden in 1954

In de jaren 1930 en 1940 werkte Forster voor de Britse radio-omroep BBC. Ook was hij woordvoerder voor de British Humanist Association. Forster is nooit getrouwd geweest. Hij was homoseksueel en homoseksualiteit was toentertijd verboden in Engeland. Hierdoor was hij alleen open over zijn geaardheid tegenover zijn vrienden. Hij had verschillende relaties met mannen tijdens zijn leven, waaronder met Bob Buckingham voor 40 jaar.

Forster publiceerde na 1924 geen romans meer. Toch publiceerde hij wel enkele essays en non-fictieve werken. Ook schreef enkele korte verhalen. In 1945 was hij betrokken bij het script voor de film A Diary of Timothy en in 1951 bij de opera Billy Budd. Vanaf 1946 woonde hij op King's College. Hij maakte een rondreis door de Verenigde Staten en werd in 1949 geridderd. Forster overleed in 1970 op 91-jarige leeftijd.

Na zijn dood werd zijn laatste roman gepubliceerd: Maurice. Forster werkte al sinds 1913 aan het boek en had het verschillende herschreven. Het boek gaat over de homoseksuele student Maurice Hall en zijn medestudent Clive. Het boek was enorm omstreden, aangezien het toen pas bekend werd dat Forster homoseksueel was. Het is nog altijd onduidelijk hoe erg dit boek beïnvloed is door Forsters eigen ervaringen. Vaak wordt het gezien als zijn meest autobiografische werk.

Werken

Een kopie van het boek Maurice (1971)

Romans

Engelse naam Nederlandse naam Jaar
Where Angels Fear to Tread 1905
The Longest Journey 1907
A Room with a View Een kamer met uitzicht 1908
Howards End Howards End 1910
A Passage to India Overtocht naar India 1924
Maurice Maurice 1971

Verhalenbundels

  • The Celestial Omnibus: And Other Stories (1911)
  • The Eternal Moment and Other Stories (1928)
  • The Life to Come and Other Stories (1972)

In 1947 werd de eerste twee verhalenbundels ook als één verhalenbundel uitgegeven onder de titel Collected Short Stories.

Toneelstukken

  • Abinger Pageant (1934)
  • England's Pleasant Land (1940)

Reisverslagen

  • Alexandria: A History and Guide (1922)
  • Pharos and Pharillon (A Novelist's Sketchbook of Alexandria Through the Ages) (1923)
  • The Hill of Devi (1953)

Essays

  • Aspects of the Novel (1927)
  • Abinger Harvest (1936)
  • Two Cheers for Democracy (1951)
  • Forster in Egypt: A Graeco-Alexandrian Encounter: E.M. Forster's First Interview (London, 1987)
  • The Uncollected Egyptian Essays of E. M. Forster (Dundee, 1988)
  • The Prince's Tale and Other Uncollected Writings (1998)
  • The Feminine Note in Literature (2001)
  • The Creator as Critic and Other Writings (2015)

Overig

Het dagboek en verschillende brieven van Forster zijn ook (gebundeld) uitgegeven. Daarnaast was Forster betrokken bij het script voor de film A Diary of Timothy (1945) en de opera Billy Bud (1951).

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=E.M._Forster&oldid=880334"