Taiko: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Taiko afgerond)
k (→‎top: clean up)
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:TaikoDrummersAichiJapan.jpg|miniatuur|Kumi-Daiko drummers in Aichi, Japan]]
 
[[Bestand:TaikoDrummersAichiJapan.jpg|miniatuur|Kumi-Daiko drummers in Aichi, Japan]]
'''Taiko''' (Japans: 太鼓) is een verzamelnaam voor Japanse [[Slaginstrument|slaginstrumenten]]. In het Japans verwijst de term naar elk soort trommel, maar buiten [[Japan]] wordt het specifiek gebruikt om te verwijzen naar een van de verschillende Japanse trommels die ''wadaiko'' worden genoemd (和太鼓, "Japanse trommels"). Het proces van het maken van taiko verschilt van fabrikant tot fabrikant en de voorbereiding van zowel het drumlichaam als de huid kan enkele jaren duren, afhankelijk van de manier waarop de drum wordt gemaakt.
+
'''Taiko''' (Japans: 太鼓) is een verzamelnaam voor Japanse [[slaginstrument]]en. In het Japans verwijst de term naar elk soort trommel, maar buiten [[Japan]] wordt het specifiek gebruikt om te verwijzen naar een van de verschillende Japanse trommels die ''wadaiko'' worden genoemd (和太鼓, "Japanse trommels"). Het proces van het maken van taiko verschilt van fabrikant tot fabrikant en de voorbereiding van zowel het drumlichaam als de huid kan enkele jaren duren, afhankelijk van de manier waarop de drum wordt gemaakt.
  
Taiko heeft al lang bestaan in de Japanse folklore en volks- en klassieke muziek. Historici denken dat taiko al in de 6e eeuw (na Chr.) naar [[Japan]] werd gebracht onder [[Koreaans|Koreaanse]] en [[China|Chinese]] culturele invloed. Sommige taiko lijken op instrumenten die afkomstig zijn uit [[India]]. Archeologisch bewijs ondersteunt ook de opvatting dat taiko in de 6e eeuw in de Kofun-periode in Japan aanwezig was. Hun functie is door de geschiedenis heen verschillend, variërend van communicatie (signaal drum), militaire actie, theatrale begeleiding en religieuze ceremonies tot zowel festival- als concertuitvoeringen. Een van de eerste taiko in Japan zou de [[kakko]] zijn.
+
Taiko heeft al lang bestaan in de Japanse folklore en volks- en klassieke muziek. Historici denken dat taiko al in de 6e eeuw (na Chr.) naar [[Japan]] werd gebracht onder [[Koreaans]]e en [[China|Chinese]] culturele invloed. Sommige taiko lijken op instrumenten die afkomstig zijn uit [[India]]. Archeologisch bewijs ondersteunt ook de opvatting dat taiko in de 6e eeuw in de Kofun-periode in Japan aanwezig was. Hun functie is door de geschiedenis heen verschillend, variërend van communicatie (signaal drum), militaire actie, theatrale begeleiding en religieuze ceremonies tot zowel festival- als concertuitvoeringen. Een van de eerste taiko in Japan zou de [[kakko]] zijn.
  
 
Taiko wordt nog steeds gebruikt in de ''gagaku'' (klassieke Japanse muziek- en dansvorm), die meestal wordt uitgevoerd in het keizerlijk paleis van Tokyo, naast lokale tempels en heiligdommen.
 
Taiko wordt nog steeds gebruikt in de ''gagaku'' (klassieke Japanse muziek- en dansvorm), die meestal wordt uitgevoerd in het keizerlijk paleis van Tokyo, naast lokale tempels en heiligdommen.
  
De ''Kumi-Daiko''- uitvoering, wordt gekenmerkt door een [[ensemble]] dat op verschillende drums speelt. Het werd in 1951 ontwikkeld door het werk van Daihachi Oguchi en is voortgezet met groepen zoals Kodo. Andere uitvoeringsstijlen, zoals hachijo-daiko, zijn ook voortgekomen uit specifieke gemeenschappen in Japan. Kumi-daiko groepen zijn niet alleen actief in Japan, maar ook in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Europa, Taiwan en Brazilië. Taiko-uitvoeringen bestaan ​​uit veel onderdelen in technisch ritme, vorm , stick- grip, kleding en de specifieke instrumentatie. Ensembles gebruiken meestal verschillende soorten tonvormige nagadō-daiko, evenals kleinere shime-daiko. Veel groepen begeleiden de drums met zang, [[Strijkinstrument|strijkinstrumenten]] en [[houtblazers]]. Je zou de Kumi-Daiko kunnen vergelijken met de Nederlandse drumgroep [https://www.youtube.com/results?search_query=slagerij+van+kampen slagerij van Kampen].
+
De ''Kumi-Daiko''- uitvoering, wordt gekenmerkt door een [[ensemble]] dat op verschillende drums speelt. Het werd in 1951 ontwikkeld door het werk van Daihachi Oguchi en is voortgezet met groepen zoals Kodo. Andere uitvoeringsstijlen, zoals hachijo-daiko, zijn ook voortgekomen uit specifieke gemeenschappen in Japan. Kumi-daiko groepen zijn niet alleen actief in Japan, maar ook in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Europa, Taiwan en Brazilië. Taiko-uitvoeringen bestaan ​​uit veel onderdelen in technisch ritme, vorm , stick- grip, kleding en de specifieke instrumentatie. Ensembles gebruiken meestal verschillende soorten tonvormige nagadō-daiko, evenals kleinere shime-daiko. Veel groepen begeleiden de drums met zang, [[strijkinstrument]]en en [[houtblazers]]. Je zou de Kumi-Daiko kunnen vergelijken met de Nederlandse drumgroep [https://www.youtube.com/results?search_query=slagerij+van+kampen slagerij van Kampen].
  
 
Er worden allerlei verschillende drumpatronen gespeeld die al heel oud kunnen zijn. Soms kost het spelen op de trommels veel kracht.
 
Er worden allerlei verschillende drumpatronen gespeeld die al heel oud kunnen zijn. Soms kost het spelen op de trommels veel kracht.

Huidige versie van 6 jan 2025 om 23:38

Kumi-Daiko drummers in Aichi, Japan

Taiko (Japans: 太鼓) is een verzamelnaam voor Japanse slaginstrumenten. In het Japans verwijst de term naar elk soort trommel, maar buiten Japan wordt het specifiek gebruikt om te verwijzen naar een van de verschillende Japanse trommels die wadaiko worden genoemd (和太鼓, "Japanse trommels"). Het proces van het maken van taiko verschilt van fabrikant tot fabrikant en de voorbereiding van zowel het drumlichaam als de huid kan enkele jaren duren, afhankelijk van de manier waarop de drum wordt gemaakt.

Taiko heeft al lang bestaan in de Japanse folklore en volks- en klassieke muziek. Historici denken dat taiko al in de 6e eeuw (na Chr.) naar Japan werd gebracht onder Koreaanse en Chinese culturele invloed. Sommige taiko lijken op instrumenten die afkomstig zijn uit India. Archeologisch bewijs ondersteunt ook de opvatting dat taiko in de 6e eeuw in de Kofun-periode in Japan aanwezig was. Hun functie is door de geschiedenis heen verschillend, variërend van communicatie (signaal drum), militaire actie, theatrale begeleiding en religieuze ceremonies tot zowel festival- als concertuitvoeringen. Een van de eerste taiko in Japan zou de kakko zijn.

Taiko wordt nog steeds gebruikt in de gagaku (klassieke Japanse muziek- en dansvorm), die meestal wordt uitgevoerd in het keizerlijk paleis van Tokyo, naast lokale tempels en heiligdommen.

De Kumi-Daiko- uitvoering, wordt gekenmerkt door een ensemble dat op verschillende drums speelt. Het werd in 1951 ontwikkeld door het werk van Daihachi Oguchi en is voortgezet met groepen zoals Kodo. Andere uitvoeringsstijlen, zoals hachijo-daiko, zijn ook voortgekomen uit specifieke gemeenschappen in Japan. Kumi-daiko groepen zijn niet alleen actief in Japan, maar ook in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Europa, Taiwan en Brazilië. Taiko-uitvoeringen bestaan ​​uit veel onderdelen in technisch ritme, vorm , stick- grip, kleding en de specifieke instrumentatie. Ensembles gebruiken meestal verschillende soorten tonvormige nagadō-daiko, evenals kleinere shime-daiko. Veel groepen begeleiden de drums met zang, strijkinstrumenten en houtblazers. Je zou de Kumi-Daiko kunnen vergelijken met de Nederlandse drumgroep slagerij van Kampen.

Er worden allerlei verschillende drumpatronen gespeeld die al heel oud kunnen zijn. Soms kost het spelen op de trommels veel kracht.

De verschillende trommels zijn de shime-daiko, de Tsuri-daiko, de Tsuzumi, de kakko, den-den daiko, Kokiriko en Ōtsuzumi.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taiko&oldid=907743"