Federaal Parlement van België: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 16: Regel 16:
   
 
==Het gebouw==
 
==Het gebouw==
Het gebouw van het Federaal Parlement heet het [[Paleis der Natie]] en ligt aan de [[Wetstraat]] in Brussel. Toen België nog onderdeel was van de [[Oostenrijkse Nederlanden]] werd het Paleis der Natie gebouwd. In 1779 werd de eerste steen gelegd. Het Paleis der Natie was toen bedoeld voor de [[Raad van Brabant]]. Dit was het bestuur van [[Hertogdom Brabant]]. In de Franse Tijd zaten er een aantal rechtbanken in het paleis. In de tijd van het [[Verenigd Koninkrijk der Nederlanden]] zat de [[Staten-Generaal van de Nederlanden]] het ene jaar in het Paleis der Natie en het andere jaar in het [[Binnenhof]] in [[Den Haag]]. Toen de [[Belgische Revolutie]] uitbrak zaten het [[Voorlopig Bewind (België)|Voorlopig Bewind]] en het [[Nationaal Congres (België)|Nationaal Congres]] in het Paleis der Natie, de voorlopers van de regering en het Federaal Parlement. Sinds 1831 zit het Federaal Parlement in het gebouw.
+
Het gebouw van het Federaal Parlement heet het [[Paleis der Natie]] en ligt aan de [[Wetstraat]] in Brussel. Toen België nog onderdeel was van de [[Oostenrijkse Nederlanden]] werd het Paleis der Natie gebouwd. In 1779 werd de eerste steen gelegd. Het Paleis der Natie was toen bedoeld voor de [[Raad van Brabant]]. Dit was het bestuur van [[Hertogdom Brabant]]. In de Franse Tijd zaten er een aantal rechtbanken in het paleis. In de tijd van het [[Verenigd Koninkrijk der Nederlanden]] zat de [[Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden]] het ene jaar in het Paleis der Natie en het andere jaar in het [[Binnenhof]] in [[Den Haag]]. Toen de [[Belgische Revolutie]] uitbrak zaten het [[Voorlopig Bewind (België)|Voorlopig Bewind]] en het [[Nationaal Congres (België)|Nationaal Congres]] in het Paleis der Natie, de voorlopers van de regering en het Federaal Parlement. Sinds 1831 zit het Federaal Parlement in het gebouw.
   
 
==Links==
 
==Links==

Versie van 15 mrt 2015 10:46

Het Federaal Parlement van België

Het Federaal Parlement van België, het Federaal Parlement of het Belgische Parlement is het parlement van België. Het Federaal Parlement van België is te vergelijken met de Nederlandse Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Federaal Parlement bestaat uit twee kamers. Dit zijn de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers (of kortweg de Kamer). De Senaat telt 60 zetels en is te vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer. De Kamer telt 150 zetels en is te gelijken met de Nederlandse Tweede Kamer.

Het Federaal Parlement van België is te vinden in de hoofdstad Brussel.

De twee kamers

Het Federaal Parlement bestaat dus uit twee kamers. Zij doen hun werk onafhankelijk van elkaar. Alleen de Kamer van Volksvertegenwoordigers wordt rechtstreeks gekozen door middel van verkiezingen. Deze verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats. In België geld de opkomstplicht tijdens verkiezingen. Elke Belg van 18 jaar of ouder moet zich melden bij het stembureau. Toch is erg geen stemplicht. Hiermee wordt bedoeld dat je je dus moet melden bij het stembureau, vervolgens een stembiljet krijgt, maar deze hoef je niet in te vullen. Dit komt omdat de stem van een Belg ook geheim is. Mocht je je niet melden bij een stembureau, dan overtreed je de wet. Tegenwoordig worden er wel weinig mensen hiervoor vervolgd.

Dan is er nog de Senaat. De Senaat wordt niet rechtstreeks door het volk gekozen. Deze bestaat uit de deelstaatsenatoren en gecoöpteerd senatoren. Een deelstaatssenator wordt gekozen door het parlement van een gewest of een gemeenschap. De gecoöpteerd senator word gekozen door inwoners van een taalgebied. Er zijn 50 deelstaatssenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren.

Werking

Het Federaal Parlement vanuit het Koninklijk Park gezien

Het Federaal Parlement heeft twee belangrijke taken. Als eerste maakt het Federaal Parlement wetten en stemt hier ook over. De andere belangrijke taak van het Federaal Parlement is het controleren van het regering. De leden van het Kamer van Volksvertegenwoordigers mag een wet zelf maken of een wetsvoorstel goedkeuren, veranderen of afkeuren. De wet is pas goedgekeurd als een meerderheid van de Kamer (minimaal 76 leden) voorstemmen. Nadat het is goedgekeurd gaat de wet naar de Senaat. In de Senaat kan de wet eigenlijk alleen maar goed worden gekeurd of af worden gekeurd. In de Senaat wordt nog eens goed naar de wet gekeken. Dit zou moeten leiden tot een betere kwaliteit. De Senaat controleert niet de regering. Daarnaast heeft de Senaat nog een belangrijke taak. Het is de ontmoetingskamer van de senatoren uit de verschillende gemeenschappen en gewesten.

In de meeste gevallen is de Kamer belangrijker dan de Senaat. Maar soms zijn ze beide even belangrijk. Dit is vaak als er om belangrijke wetten wordt gestemd, zoals veranderingen in de grondwet.

Het gebouw

Het gebouw van het Federaal Parlement heet het Paleis der Natie en ligt aan de Wetstraat in Brussel. Toen België nog onderdeel was van de Oostenrijkse Nederlanden werd het Paleis der Natie gebouwd. In 1779 werd de eerste steen gelegd. Het Paleis der Natie was toen bedoeld voor de Raad van Brabant. Dit was het bestuur van Hertogdom Brabant. In de Franse Tijd zaten er een aantal rechtbanken in het paleis. In de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zat de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden het ene jaar in het Paleis der Natie en het andere jaar in het Binnenhof in Den Haag. Toen de Belgische Revolutie uitbrak zaten het Voorlopig Bewind en het Nationaal Congres in het Paleis der Natie, de voorlopers van de regering en het Federaal Parlement. Sinds 1831 zit het Federaal Parlement in het gebouw.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Federaal_Parlement_van_België&oldid=387694"