Encyclopedie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(lijkt me niet nodig, zo stellig)
(Dit lemma zo'n beetje geheel bewerkt en leesbaarder gemaakt.)
 
(13 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''encyclopedie''' is een boek of een reeks boeken waarin veel [[onderwerp]]en worden uitgelegd, artikelen genoemd. In een algemene encyclopedie staan die artikelen geordend van de letter A tot en met de letter Z. Bijvoorbeeld het artikel [[Aarde (planeet)|aarde]] en het artikel [[zee]]. Een [[naslagwerk]] dus, dat een zee aan informatie geeft.
+
Een '''encyclopedie''' is een [[naslagwerk]] waarin veel uiteenlopende [[onderwerp]]en worden uitgelegd. Dat gaat in de vorm van (meestal niet al te lange) teksten. Die worden artikelen genoemd. Die artikelen zijn geordend volgens de letters van het [[alfabet]], dus van de letter A tot en met de letter Z. Bijvoorbeeld het artikel [[Aarde (planeet)|aarde]] en het artikel [[zee]].
   
  +
Een encyclopedie geeft dus een zee aan informatie! Dat is heel interessant, ook omdat zo'n encyclopedie heel gedetailleerd een beeld geeft van een bepaalde tijd. Maar om bij de tijd te blijven wordt er vaak ook elk jaar een supplement uitgegeven. Dat is een aanvulling, vaak net zo dik als een deel van de encyclopedie zelf.
Er zijn ook online encyclopedieën. De bekendste en ook de grootste is [[Wikipedia]]. [[Citizendium]] is een ander voorbeeld. Ook [[WikiKids]] is een online encyclopedie. Daarvoor waren alle encyclopedieën van papier. Het internet en de toegankelijkheid van informatie betekenden dat papieren encyclopedieën nu vooral nog door oudere mensen worden gebruikt.
 
   
  +
Een encyclopedie is in de eerste plaats bedoeld om een ''algemeen'' overzicht aan informatie te geven.
Veel oude encyclopedieën zijn gedigitaliseerd, zodat je ze ook via het internet kunt raadplegen. Dat is heel interessant, omdat zo'n encyclopedie heel gedetailleerd een beeld geeft van een bepaalde tijd.
 
   
  +
Wil je nog méér weten over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld sterrenkunde? Dan zijn daarvoor ook aparte naslagwerken. Die heten trouwens vaak '''Encyclopedie van...''<nowiki/>' En zoek je iets over een persoon? Dan kun je uitgebreide [[biografie]]ën lezen.
   
  +
==Geschiedenis==
{{beg}}
 
  +
Vroeger waren alle encyclopedieën van papier, zoals de [[Winkler Prins Encyclopedie|Winkler Prins]]. Daarna kwamen er encyclopedieën op cd-rom en dvd, zoals [[Microsoft Encarta|Encarta]].
   
  +
Sinds de opkomst van [[internet]] zijn online encyclopedieën heel belangrijk geworden. De bekendste en ook de grootste daarvan is [[Wikipedia]]. [[Citizendium]] en [[GNU (encyclopedie)|GNU]] (beide alleen Engelstalig) zijn andere voorbeelden. Ook [[WikiKids]] is een online (kinder-)encyclopedie. Online encyclopedieën zijn vaak [[wiki]]'s, wat wil zeggen dat ze min of meer vrij bewerkbaar zijn.
[[Categorie:Boek]]
 
  +
 
Veel oude encyclopedieën zijn gedigitaliseerd, zodat je ze ook via het internet kunt raadplegen.
  +
 
[[Categorie:Boektype]]
 
[[Categorie:Internet]]
 
[[Categorie:Internet]]
  +
[[Categorie:Encyclopedie]]
   
 
[[es:Enciclopedia]]
 
[[es:Enciclopedia]]

Huidige versie van 18 dec 2022 om 21:40

Een encyclopedie is een naslagwerk waarin veel uiteenlopende onderwerpen worden uitgelegd. Dat gaat in de vorm van (meestal niet al te lange) teksten. Die worden artikelen genoemd. Die artikelen zijn geordend volgens de letters van het alfabet, dus van de letter A tot en met de letter Z. Bijvoorbeeld het artikel aarde en het artikel zee.

Een encyclopedie geeft dus een zee aan informatie! Dat is heel interessant, ook omdat zo'n encyclopedie heel gedetailleerd een beeld geeft van een bepaalde tijd. Maar om bij de tijd te blijven wordt er vaak ook elk jaar een supplement uitgegeven. Dat is een aanvulling, vaak net zo dik als een deel van de encyclopedie zelf.

Een encyclopedie is in de eerste plaats bedoeld om een algemeen overzicht aan informatie te geven.

Wil je nog méér weten over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld sterrenkunde? Dan zijn daarvoor ook aparte naslagwerken. Die heten trouwens vaak 'Encyclopedie van...' En zoek je iets over een persoon? Dan kun je uitgebreide biografieën lezen.

Geschiedenis

Vroeger waren alle encyclopedieën van papier, zoals de Winkler Prins. Daarna kwamen er encyclopedieën op cd-rom en dvd, zoals Encarta.

Sinds de opkomst van internet zijn online encyclopedieën heel belangrijk geworden. De bekendste en ook de grootste daarvan is Wikipedia. Citizendium en GNU (beide alleen Engelstalig) zijn andere voorbeelden. Ook WikiKids is een online (kinder-)encyclopedie. Online encyclopedieën zijn vaak wiki's, wat wil zeggen dat ze min of meer vrij bewerkbaar zijn.

Veel oude encyclopedieën zijn gedigitaliseerd, zodat je ze ook via het internet kunt raadplegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Encyclopedie&oldid=754870"