Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Encyclopedie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een encyclopedie is een naslagwerk waarin veel uiteenlopende onderwerpen worden uitgelegd in de vorm van (meestal niet al te lange) teksten, artikelen genoemd. In een algemene encyclopedie staan die artikelen geordend van de letter A tot en met de letter Z. Bijvoorbeeld het artikel aarde en het artikel zee. Een encyclopedie geeft dus een zee aan informatie. Dat is heel interessant, ook omdat zo'n encyclopedie heel gedetailleerd een beeld geeft van een bepaalde tijd.

Een encyclopedie is in de eerste plaats bedoeld om een algemeen overzicht aan informatie te geven. Wie nog meer wil weten over het onderwerp kan meer specialistische naslagwerken raadplegen. (Bij levende personen zijn dat bijvoorbeeld uitgebreide biografieën).

Geschiedenis

Vroeger waren alle encyclopedieën van papier, zoals de Winkler Prins. Daarna kwamen er encyclopedieën op cd-rom en dvd, zoals Encarta. Sinds de opkomst van internet zijn online encyclopedieën heel belangrijk geworden. De bekendste en ook de grootste daarvan is Wikipedia. Citizendium en GNU (beide alleen Engelstalig) zijn andere voorbeelden. Ook WikiKids is een online (kinder-)encyclopedie. Online encyclopedieën zijn vaak wiki's, wat wil zeggen dat ze min of meer vrij bewerkbaar zijn.

Veel oude encyclopedieën zijn gedigitaliseerd, zodat je ze ook via het internet kunt raadplegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Encyclopedie&oldid=421768"