Tibet: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(19 tussenliggende versies door 12 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox autonome regio China
[[Afbeelding:Tibetaans Landschap.jpg|thumb|300px|Tibetaans landschap]]
 
  +
| naam = Tibetaanse Autonome Regio <br> 西藏自治区 <br> བོད་རང་སྐྱོང་ལྗོངས།
'''Tibet''' is een gebied in [[China]], het ligt daar hoog in de bergen.
 
  +
| vlag =
  +
| wapen =
  +
| kaart = Tibet_in_China_(claimed_hatched)_(+all_claims_hatched).svg
  +
| hoofdstad = [[Lhasa]]
  +
| oppervlakte = 1.228.400 km²
  +
| inwoners = 3.648.100 <small>(2020)</small>
  +
| afkorting = 藏
  +
}}
 
'''Tibet''' is een land dat nu van [[China]] is.
   
In Tibet wonen veel Tibetanen. De meeste mensen zijn er [[Boeddhist]]; de hoogste boedhistische leider van Tibet is de [[Dalai Lama]]. Tibet werd in the jaren '50 door [[China]] veroverd. Door de vette schurk [[Mao Zedong]]. Daarvoor was het nog een eigen land maar nu hoort het volgens de Chinezen bij China. Nu mogen de Tibetanen niet meer hun eigen godsdienst volgen en moeten ze doen wat de Chinezen zeggen. Ze hebben geen "zelfstandigheid" meer (mogen niet meer zelf alles bepalen"). De Dalai Lama moest het land uitvluchten. Hij vertrok naar [[India]], want de Chinezen noemden hem een terrorist en zullen hem gevangennemen zodra hij weer in China of Tibet voet zet. De '''Tibetanen''', inwoners van Tibet, krijgen steun van veel landen, maar de meeste landen steunen hen niet omdat ze bang zijn voor "''economische sancties''" van China. Dat houdt in dat China geen handel meer met die landen zou willen drijven, en dat zou erg onhandig zijn omdat China een grote en sterke economie heeft opgebouwd waar veel landen handel mee drijven ([[Nederland]] ook). In juni 2009 was de Dalai Lama op uitnodiging in Nederland. Uit angst voor sancties uit Peking durfde Balkenende de Dalai Lama niet persoonlijk te ontmoeten.
+
In Tibet wonen veel Chinezen. De meeste mensen zijn er [[Boeddhist]]; de hoogste boeddhistische leider van Tibet is de [[Dalai Lama]]. Tibet werd in de jaren '50 door [[China]] veroverd. Daarvoor was het nog een eigen land maar nu hoort het volgens de Chinezen bij China. Nu mogen de Tibetanen niet meer hun eigen godsdienst volgen en moeten ze doen wat de Chinezen zeggen. Ze hebben geen "zelfstandigheid" meer (mogen niet meer zelf alles bepalen"). De Dalai Lama moest het land uitvluchten. Hij vertrok naar [[India]], want de Chinezen noemden hem een terrorist en zullen hem gevangennemen zodra hij weer in China of Tibet voet zet. De Tibetanen, inwoners van Tibet, krijgen steun van veel landen, maar de meeste landen steunen hen niet omdat ze bang zijn voor "''economische sancties''" van China. Dat houdt in dat China geen handel meer met die landen zou willen drijven, en dat zou erg onhandig zijn omdat China een grote en sterke economie heeft opgebouwd waar veel landen handel mee drijven ([[Nederland]] ook). In juni 2009 was de Dalai Lama op uitnodiging in Nederland. Uit angst voor sancties uit Peking durfde Balkenende de Dalai Lama niet persoonlijk te ontmoeten.
   
  +
{{Navigatie bestuurlijke indeling China}}
{{Beginnetje}}
 
[[Categorie:China]]
+
[[Categorie:Autonome regio van China]]

Huidige versie van 1 okt 2022 om 13:23

Tibetaanse Autonome Regio
西藏自治区
བོད་རང་སྐྱོང་ལྗོངས།

Tibet in China (claimed hatched) (+all claims hatched).svg

Hoofdstad Lhasa
Oppervlakte 1.228.400 km²
Inwonersaantal 3.648.100 (2020)
Afkorting
Portaal Portaalicoon China

Tibet is een land dat nu van China is.

In Tibet wonen veel Chinezen. De meeste mensen zijn er Boeddhist; de hoogste boeddhistische leider van Tibet is de Dalai Lama. Tibet werd in de jaren '50 door China veroverd. Daarvoor was het nog een eigen land maar nu hoort het volgens de Chinezen bij China. Nu mogen de Tibetanen niet meer hun eigen godsdienst volgen en moeten ze doen wat de Chinezen zeggen. Ze hebben geen "zelfstandigheid" meer (mogen niet meer zelf alles bepalen"). De Dalai Lama moest het land uitvluchten. Hij vertrok naar India, want de Chinezen noemden hem een terrorist en zullen hem gevangennemen zodra hij weer in China of Tibet voet zet. De Tibetanen, inwoners van Tibet, krijgen steun van veel landen, maar de meeste landen steunen hen niet omdat ze bang zijn voor "economische sancties" van China. Dat houdt in dat China geen handel meer met die landen zou willen drijven, en dat zou erg onhandig zijn omdat China een grote en sterke economie heeft opgebouwd waar veel landen handel mee drijven (Nederland ook). In juni 2009 was de Dalai Lama op uitnodiging in Nederland. Uit angst voor sancties uit Peking durfde Balkenende de Dalai Lama niet persoonlijk te ontmoeten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tibet&oldid=734079"