Zürich

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zürich (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ben je opzoek naar een andere Zurich of Zürich? Klik dan hier op.
Zürich

Zürich (Duits: Zürich, Frans: Zurich, Italiaans: Turitg, Reto-Romaans: Turicum) is de grootste stad van het Europese land Zwitserland met 384.786 inwoners in het jaar 2013. Zürich is het economische centrum van Zwitserland en veel bedrijven zitten dan ook in deze stad gevestigd, vooral banken. Ook Zürich de wereldwijde handelsplaats voor goud. Zürich is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Zürich.

De stad Zürich wordt ingeklemd door twee bergen: de Uetliberg en de Zürichberg. Het ligt aan twee rivieren: de Limmat en de Sihl, en aan het Meer van Zürich. Veel vrijdenkers hebben hier gewoond of zijn hier begraven. De Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Thomas Mann en de Ierse schrijver James Joyce zijn hier begraven. Ook de communistische revolutionair Lenin woonde hier een tijdje om aan arrestatie door het tsarenbewind te ontkomen. In Zürich spreekt men voornamelijk Duits.

In Nederland is ook een dorpje dat Zurich heet (zonder umlaut), namelijk in Friesland. Even buiten de stad heeft het een internationale luchthaven: Zürich International Airport.

Geschiedenis

In het begin van middeleeuwen ging Zürich vooral mee in denkbeelden van hertogdom Zwaben. Nadat het Huis Zähringen uitstierf, werd Zürich in 1262 een rijksstad. Hoewel Zürich nu eigenlijk meer zelfstandigheid had, lukte het pas in 1648 om uit het Heilige Roomse Rijk te stappen. Vanaf 1336 zorgden de adel en de gilden samen dat Zürich zich ontwikkelde tot een echte stad. In 1351 sloot Zürich zich aan bij Zwitserland, om te voorkomen dat Zürich werd aangevallen door de Habsburgers. Samen met Bern nam Zürich de leiding over het jonge Zwitserland. In 1519 zorgde Huldrych Zwingli voor de reformatie in Zwitserland. Zürich verwierf veel gebieden rondom de stad.

De Fransen zorgden tijdens de bezetting ervoor dat de gebieden en de stad samen werden gevoegd tot een kanton. In de 18e en 19e eeuw werd Zürich steeds belangrijker vanwege de textiel. Vanaf 1846 kwamen er banken en verzekeringsmaatschappijen naar Zürich toe. In de tweede helft van de 19e eeuw werd er een hoop gebouwd in Zürich. Het kleine stadje ontwikkelde zich tot een ware metropool, zoals wij Zürich vandaag de dag kennen.

Bezienswaardigheden

Het centraal station van Zürich

Zürich heeft veel bezienswaardigheden. De meeste toeren beginnen bij het Central-Platz, waar het Hauptbahnhof Zürich ligt. Twee belangrijke kerken zijn de Grossmünster en de Fraumünster. De Fraumünster is oorspronkelijk gebouwd als abdij voor vrouwen. De Grossmünster staat bekend om zijn twee torens. In het Opernhaus Zürich kunt opera's zien. De opera is gebouwd in 1891 en is het huis van de Zürichse ballet tevens. In de Zürich Zoologischer Garten kan men zo'n 300 diersoorten zien. De dierentuin is bekend vanwege de pinguïnparade. Deze vindt elke dag plaats, als het tenminste kouder is dan 10 graden. Als je naar Zürich gaat kun je ook een bezoekje aan Lindenhof wagen. Deze stad was vroeger zelfstandig, maar is aan Zürich vastgegroeid. In het Landesmuseum Zürich leert men een hoop over de Zwitserse geschiedenis en cultuur. Naast dit museum is ook het Kunsthaus Zürich erg bekend. Hier vindt men schilderijen van een hoop bekende Zwitserse schilders, zoals Monet, Van Gogh en Picasso.

Partnersteden

Dit zijn de partnersteden van Zürich


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zürich&oldid=850667"