Willibrord

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Willibrordus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Willibrord
Standbeeld in Utrecht (stad)

Willibrord, ook Willibrordus (658 - 7 november 739) genoemd, was een bisschop die de "apostel der Friezen" wordt genoemd.

Zijn leven

Willibrord had erg gelovige ouders. Hij moest toen hij 7 jaar was in een klooster. Hij leerde daar veel uit de Bijbel, en hij wilde graag de heidenen uit de Bijbel vertellen.

Daarom reist hij in 690 met twaalf gezellen naar Friesland om het voorbeeld te volgen van Jezus Christus die ook rondtrok om zijn blijde boodschap te verkondigen. Vandaar uit bezoekt hij een groot eilandengebied dat zich uitstrekt van de Lauwerszee tot België en Luxemburg toe. Hij preekte vooral in gebieden die door de Franken waren veroverd. Daarbuiten was het veel te gevaarlijk voor hem.

In 719 ontving Willibrord bezoek van Winfrid, beter bekend als Bonifatius, die na een verblijf van drie jaar naar de Germaanse landen vertrok om het evangelie te verkondigen.

Over de rest van zijn leven is weinig bekend. Willibrord is 81 jaar oud geworden. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is Willibrord een heilige.

Veel scholen en kerken zijn genoemd naar sint Willibrord. Ook de plaats Sint Willebrord in Noord Brabant is naar hem genoemd.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willibrord&oldid=509354"