Wet zorg en dwang

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wet zorg en dwang
Titel Wet van 24 januari 2018, houdende regels ten aanzien van zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap
Citeertitel Wet zorg en dwang
Afkorting Wzd
Rechtsmacht in Vlag van Nederland Nederland
Rechtsgebied Gezondheidsrecht
Grondslag
Type regeling Wet in formele zin
Wettekst Wettekst
Status geldend
Amendement op
Aanverwant Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
Totstandkoming
Indiener(s) H.E. de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Jet Bussemaker (PvdA)
Ingediend op 9 juli 2009
Aangenomen door de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 19 september 2013;
de Eerste Kamer der Staten-Generaal op 23 januari 2018.
Ondertekend op 24 januari 2018
Bekendgemaakt op 16 februari 2018
Openbaar gemaakt in Staatsblad (2018, 36)
In werking getreden op 30 oktober 2020
Geschiedenis
Voorgegaan door Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen
Vervangen door
Wijzigingen Wijzigingen
Portaal Portal.svg Maatschappij


De Wet zorg en dwang, afgekort Wzd, is een Nederlandse wet die ervoor zorgt dat mensen met dementie of een verstandelijke beperking onvrijwillige zorg kunnen krijgen.

Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is „Nee, tenzij...”: er hoeft dus bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking niet altijd onvrijwillige zorg geleverd te worden. Op het moment dat iemand bereid is om zorg te aanvaarden, is de zorg gewoon vrijwillig.

Soms kan het toch zo zijn dat mensen met ernstige dementie of een verstandelijke beperking kunnen niet goed overzien welke zorg zij nodig hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand denkt dat die thuis nog goed voor zichzelf kan zorgen, terwijl de omgeving ziet dat dat niet zo is. In dat geval kan het nodig zijn dat die persoon hulp in huis nodig heeft of naar een verzorgingshuis moet gaan. Als die persoon weigert om de hulp te aanvaarden, kijken zorgverleners of er andere oplossingen zijn. Pas als het echt niet anders kan, mag een zorgverlener onvrijwillige zorg verlenen. Dit gebeurt zo kort mogelijk; elke drie à zes maanden moeten de zorgverleners bekijken of de onvrijwillige zorg nog steeds noodzakelijk is.

Media


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wet_zorg_en_dwang&oldid=785621"