Verstandelijke beperking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Een verstandelijke beperking of verstandelijke handicap is de naam voor verschillende ontwikkelingsstoornissen. Bij mensen met een verstandelijke beperking zijn de verstandelijke vermogens niet normaal ontwikkeld. Hierdoor zullen ze niet een normaal niveau bereiken. Personen met een verstandelijke beperking hebben een minder goed ontwikkeld denkvermogen dan leeftijdsgenoten.

Van verstandelijke beperkingen zijn een hoop verschillende vormen.

Vormen van verstandelijk beperkingen

Verstandelijk beperkingen komen in verschillende soorten en maten voor. Zo heb je:

  • Licht verstandelijke beperking: dit zijn mensen met een IQ tussen de 50 en 70. Een IQ van 100 is gemiddeld normaal. Veel van deze kinderen gaan naar het speciaal basisonderwijs (SBO).
  • Matige verstandelijke beperking: dit zijn mensen met een IQ tussen de 35 en 50. Deze kinderen komen vaak terecht op het SBO of een school voor Zeer Moeilijk Lerenden (ZML), wat valt onder speciaal onderwijs.
  • Ernstige verstandelijke beperking: dit houdt in dat er behalve een IQ tussen de 20 en 35 er ook sprake is van een minimaal communicatie gedrag (praten) en motoriek zwak(bewegen). Deze kinderen komen op een ZML school en als er sprake is van motorische problemen kan dat ook een Mytylschool of tytylschool zijn.
  • Diepe verstandelijke beperking: dit zijn mensen met een IQ lager dan 20. Mensen die hier aan lijden hebben zeer veel behoefte aan een gestructureerde omgeving, zintuiglijke stimulering en veel toezicht. Vaak is er sprake van slechte spraak en soms kunnen ze helemaal niet praten. Deze kinderen gaan naar een speciale opvang.

Wat betekent het als je een verstandelijke beperking hebt?

De mate waarin iemand een verstandelijke beperking heeft, bepaalt in grote mate het effect die het heeft op iemands leven. Kleine kinderen met een verstandelijke beperking ontwikkelen zich minder snel dan andere kinderen. Ze gaan later dan hun leeftijdsgenoten zitten, staan en lopen. Ze beginnen later met brabbelen en woordjes nazeggen. Ook ze leren minder snel dan andere kinderen van hun leeftijd. Ze hebben meer herhaling nodig om nieuwe dingen te leren. Dat gaat niet over als het kind ouder wordt.

Op latere leeftijd blijft iemand met een verstandelijke beperking moeilijkheden ervaren, bijvoorbeeld met spreken en taal, lezen en schrijven, de zelfverzorging (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen - ADL), het zelfstandig kunnen functioneren en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn mensen met een verstandelijke beperking heel erg aangewezen op hun omgeving en professionele ondersteuning. Vaak hebben ze een Persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg.

Wat kun je doen aan een verstandelijke beperking?

Een verstandelijk beperking is iets waarmee je geboren wordt. Het gaat dus niet over. Omdat het leren moeilijker en langzamer gaat dan bij anderen, kost het meer tijd en energie om vaardigheden en kennis eigen te maken. Het hebben van een verstandelijke beperking stelt net als bij iedere andere beperking en iedere ander mens, dat de persoon voor de keuze staat wat hij of zij heel graag wil leren of bereiken en is dat met de vaardigheden die de persoon wél ook mogelijk om dat te doen? Hier is het belangrijk dat het ook haalbaar is en er dus goede doelen opgesteld moeten worden. Beter kleine haalbare stapjes dan grote teleurstellingen. Dit geldt voor zowel school, als sociale activiteiten en als voor werk.

Vaak hebben mensen met een verstandelijke beperking ook andere bijkomende problemen waarbij ze hulp nodig hebben, zoals aankleden en wassen, problemen met praten en motoriek en gedragsproblemen. Daarnaast lopen ze een grote kans om achter te lopen op sociaal gebied. Vandaar dat een goede begeleiding van belang is.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verstandelijke_beperking&oldid=788619"