Verbeter WikiKids vandaag nog!

Vorstendom Servië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorstendom Servië
Кнежевина Србија

Flag of Serbia (1835–1882).svg       Coat of Arms of the Principality of Serbia.png

Principality of Serbia in 1878 EN.png
Hoofdstad Gornja Crnuća (1815-1818)
Kragujevac (1818-1841)
Belgrado (1841-1882)
Taal Servisch
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het vorstendom Servië was een land dat bestond 1815 en 1883. Het vorstendom ontstond nadat Servië zich afsplitste van het Ottomaanse Rijk. Dit gebeurde na twee gewelddadige opstanden tegen de Ottomanen tussen 1804 en 1815. In 1883 ontstond het koninkrijk Servië. De vorst van Servië verklaarde zichzelf toen koning. Het vorstendom Servië werd geleid door een knjaz; een soort van vorst.

Geschiedenis

Ontstaan

Servië was oorspronkelijk al een onafhankelijk land tijdens de middeleeuwen, maar werd veroverd door het Ottomaanse Rijk. Tijdens de 18e eeuw wilden verschillende volkeren op de Balkan onafhankelijkheid. De Serviërs kwamen tussen 1804 en 1815 twee keer in opstand tegen het Ottomaanse Rijk. De Ottomanen wisten de Eerste Servische Opstand te onderdrukken, maar dit lukte niet met de Tweede Servische Opstand. Servië kreeg hierdoor een grote mate van zelfbestuur, maar bleef officieel nog steeds onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Desondanks was Servië in feite een onafhankelijk land met eigen ambassades in het buitenland.

De Servische opstanden werden oorspronkelijk geleid door Karađorđe, maar werd vermoord. Hierdoor werd Miloš Obrenović de nieuwe leider en uiteindelijk ook de eerste vorst van Servië.

Huis Obrenović en Karađorđević

De nakomelingen van Karađorđe stichtten vervolgens het huis Karađorđević. Dit vond dat het recht had op de Servische troon. Servië werd echter bestuurd door het huis Obrenović. De twee koningshuizen waren rivalen van elkaar. In 1839 moest Miloš Obrenović gedwongen aftreden. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon, Milan III Obrenović. Milan III was echter erg ziek en overleed 26 dagen later. Vervolgens werd de jongere zoon Michaël Obrenović vorst van Servië. Ook dit duurde niet erg lang; drie jaar werd hij afgezet en moest Servië verlaten.

In 1842 viel de troon in de handen van het huis Karađorđević, toen Alexander Karađorđević vorst werd. In 1858 moest hij gedwongen aftreden, waardoor Miloš Obrenović opnieuw vorst werd. Twee jaar later overleed hij en Milan III werd opnieuw vorst. In 1868 kwam de troon uiteindelijk in de handen van Milan IV Obrenović.

Einde

Ondertussen raakte het Ottomaanse Rijk steeds verder in verval. In 1878 tekende de Ottomanen de Vrede van Berlijn. Hierdoor werden verschillende landen op de Balkan volledig onafhankelijk, waaronder Servië. In 1882 ontstond daarom het koninkrijk Servië, nadat Milan IV tot koning werd verheven.

Vorsten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vorstendom_Servië&oldid=758008"