Verbeter WikiKids vandaag nog!

Huis Obrenović

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Obrenović
Royal Coat of arms of Serbia (1882–1918).svg
Wapenspreuk
Stamvader Miloš Obrenović
Laatste heerser Alexander Obrenović
Familiehoofd
Uitgestorven 1903
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Vorst van Servië
Koning van Servië
Portaal Portal.svg Monarchie

Het huis Obrenović was een adellijk huis dat over Servië regeerde tussen 1815 en 1842 en tussen 1858 en 1903. In de tussenperiode en na 1903 werd Servië geregeerd door huis Karađorđević. De twee adellijke huizen waren rivalen van elkaar. Het huis werd gesticht door de eerste vorst van Servië, Miloš Obrenović.

Het kwam na de Tweede Servische Opstand in 1815 aan de macht. Door de opstand kreeg Servië meer zelfbestuur van het Ottomaanse Rijk. Miloš Obrenović had alle macht in handen. Na verschillende protesten tegen hem moest hij aftreden. Hierdoor werd hij opgevolgd door Milan III Obrenović en vervolgens door Michael III Obrenović. In 1842 moest hij aftreden en kwam Alexander Karađorđević uit het huis Karađorđević aan de macht.

Pas in 1858 werd Alexander Karađorđević weer opgevolgd door een heerser uit het huis Obrenović. In 1882 wisten zij het vorstendom Servië te veranderen in het koninkrijk Servië. Het huis bleef aan de macht tot de moor op Alexander Obrenović in 1903. Hierdoor stierf het huis uit en kwam huis Karađorđević aan de macht.

Heersers

Vorsten van Servië

Koningen van Servië

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Obrenović&oldid=757224"