Adellijk huis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naam Adelijk huis
Wapen rood wit.jpg
Willekeurig wapen als voorbeeld
Wapenspreuk geen
Stamvader -
Laatste heerser -
Familiehoofd
Uitgestorven -
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Graaf, Hertog, Markies, Prins, Koning, Keizer
Portaal Portal.svg Monarchie

Adelijk huis en adel of nobelen zijn eigenlijk hetzelfde. De term adellijk huis wordt vooral gebruikt om een familie met groot grondbezit aan te duiden. Zo heeft een graaf een graafschap, een hertog een hertogdom, een koning een koninkrijk en een keizer een keizerrijk. Net als de adellijke titels worden de bezittingen of regeergebieden vaak van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven. Ook het trouwen met een ander adellijk huis zorgt voor uitbreiding van de macht of het in stand houden van de rijkdom. Vroeger hadden deze families een politieke functie en een zekere macht. Dit noemt men de politieke adel. Het is een groep met voorrechten, met militaire of geestelijke autoriteit en vaak gaat het om anderen te bevelen, heeft men verdiensten zoals belastingen heffen of kan men zijn fortuin door overheersing verwerven. Je noemt dit ook dominantie of macht over de rest van het volk.

De adellijke huizen zijn te herkennen aan een eigen wapenschild, net zoals je nu een sportclub kunt herkennen aan hun vlag, logo en shirt. De studie naar de symbolen en kleuren op deze schilden noem je Wapen (heraldiek).

Tijdens de Franse Revolutie in 1789 wordt de adel als instelling afgeschaft, maar kort daarna door Napoleon weer in het leven geroepen. Na de Eerste wereldoorlog wordt veel adellijke families de dominantie (macht) afgenomen en ontstaan er andere regeringsvormen als de democratie en de republiek. Vaak uit zich dat in een algemeen kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen. In Nederland hebben we nog wel een koninklijk huis, maar de macht ligt bij de regering die door het volk wordt gekozen. De koning maakt nog wel deel uit van de regering. In sommige gevallen werden de adellijke families ook gedwongen grote delen van hun grondbezittingen af te staan aan de nieuwe regeringsvorm ofwel de staat.

Bij elk van de Huizen van Adel staat een informatiebox met daarin de belangrijkste gegevens over het huis (zie voorbeeld).

Europese Adelijke huizen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adellijk_huis&oldid=690239"