Huis Karađorđević

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Karađorđević
Coat of arms of the Karadjordjevic dynasty .png
Wapenspreuk
Stamvader Karađorđe
Laatste heerser Peter II
Familiehoofd Alexander van Joegoslavië
Uitgestorven
Afgezet in/op 1945
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Vorst van Servië
Koning van Servië
Koning van Joegoslavië
Portaal Portal.svg Monarchie

Het huis Karađorđević is een adellijk huis. Het huis regeerde tussen 1842 en 1858 en tussen 1903 en 1918 over Servië. Tussen 1918 en 1945 regeerde het adellijk huis over het koninkrijk Joegoslavië. Huis Karađorđević was de grote rivaal van huis Obrenović. Toen huis Obrenović in 1903 uitstierf, kreeg huis Karađorđević de macht in handen. Het huis is vernoemd naar stamvader Karađorđe. Hij was een van de belangrijkste leiders tijdens de Eerste Servische Opstand.

Karađorđe overleed in 1817, waarna Miloš Obrenović de leider werd. De huizen Obrenović en Karađorđević zouden de rest van 19e eeuw ruzie met elkaar hebben. Hoewel het huis Obrenović de koninklijke familie werd, wist het huis Karađorđević is kortstondig tussen 1842 en 1858 te zijn onder vorst Alexander Karađorđević. Hierna keerde de macht weer terug naar het huis Obrenović.

In 1903 stierf het huis Obrenović uit na de moord op koning Alexander Obrenović. Hierdoor kwam het huis Karađorđević definitief aan de macht. Het heerste over het koninkrijk Servië tot 1918. Na de Eerste Wereldoorlog werd Servië samengevoegd met Montenegro en delen van het Ottomaanse Rijk en Oostenrijk-Hongarije tot het koninkrijk Joegoslavië. Het huis Karađorđević heerste vervolgens over dit land tot aan 1945.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de monarchie in Joegoslavië afgeschaft. Vervolgens ontstond de Federale Socialistische Republiek Joegoslavië. Hierdoor moest de familie Joegoslavië verlaten en werd onttroont. Pas in 2001 keerde de familie weer terug naar Servië.

Heersers

Vorsten en koningen van Servië

Koningen van Joegoslavië

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Karađorđević&oldid=757180"