Van eten tot poep

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Spijsvertering. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Iedereen eet en iedereen heeft eten nodig om te kunnen leven. Iedereen stop eten in zijn mond en het komt er bij je billen uit als poep, maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Lees het hier!

De spijsvertering

Eten veranderen in poep, heet in een moeilijk woord de spijsvertering. Het begint in de mond en eindigt bij de anus (tussen de billen) waar eten als poep het riool in verdwijnt. Om eten te veranderen in poep, maakt het eten een hele reis door.


Mond

De spijsvertering begint in de mond. Wij zijn omnivoren, alleseters. Dit kun je zien aan onze tanden. We hebben snijtanden en kiezen, waarmee we groenten en vlees kunnen eten. Als we enkel vlees zouden eten, hadden we scherpe puntige tanden om vlees kapot mee te scheuren. Als we alleen groenten zouden eten, zouden we vlakke kiezen hebben om de bladeren en groenten met plat te stampen. Wij hebben een gebit dat hier tussen in zit, zodat we kunnen bijten, scheuren en kauwen en malen. Je stopt eten in je mond en het eten wordt door de kiezen vermalen. In de mond wordt het eten gemengd met speeksel. In je speeksel zitten meerdere stofjes zoals eiwitten die zorgen dat je tanden beschermd worden en amylase. Dit is een enzym die zorgt dat een deel van het zetmeel dat in je mond zit al wordt afgebroken. Een enzym is dus stof die zorgt voor het afbreken van sommige voedingsstoffen uit je eten. Er zijn meerdere soorten enzymen die ieder een voedingsstof afbreken. Amylase zorgt dus voor het afbreken van zetmeel. Zetmeel is een voedingsstof en zit bijvoorbeeld in brood of pasta. Protease breekt eiwitten af. Eiwitten vindt je in vlees en eieren. Lipase zorgt voor het afbreken van vetten. Lipase en protease worden pas later in de spijsvertering toegevoegd aan het eten.

Slokdarm

Als het eten is gemalen en gemengd met speeksel, slik je het eten door. Je tong duwt het eten de slokdarm in (probeer maar eens te slikken als je je tong vasthoudt, lukt dat?). De slokdarm begint in je keel en eindigt bij je maag. Het is een soort van buis waardoor het eten naar beneden kan. Het eten glijdt niet zomaar naar beneden, maar de slokdarm duwt het eten steeds verder naar beneden door golvende en knijpende bewegingen te maken. Deze bewegingen heten peristaltische bewegingen. Aan het eind van de slokdarm komt het eten bij een klepje. Dit is de maagklep.

Maag

De maagklep laat het eten door de maag in en zorgt ervoor dat het eten in de maag blijft zitten. Stel je eens voor dat je een handstand maakt en al je eten en drinken zomaar je maag uit kan stromen! Dat is niet de bedoeling! Door het eten in de maag te houden, wordt de slokdarm ook beschermd. Als het eten in de maag zit, worden er allemaal zuren maagsappen doorheen gemengd. De maag wordt beschermd door een dikke slijmlaag die op de maagwanden zit, maar de slokdarm kan niet goed tegen dat zuur. Het zuur in de maag zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden en dat je niet ziek wordt van je eten. Soms werkt dit niet helemaal en moet je overgeven. Dan spannen de spieren in je middenrif zich ineens aan en komt het eten door je maagklep en je slokdarm weer naar buiten. In je maag wordt het eten ook

Dunne darm

Als het eten is gemengd met maagzuur en nog kleiner is gemalen, gaat het door een klepje naar de dunne darm. De dunne darm bestaat uit 3 delen:

- De twaalfvingerige darm (ook wel duodenum genoemd)

- De nuchtere darm (ook wel jejunum genoemd)

- De kronkelige darm (ook wel ileum genoemd)

Ieder deel van de dunne darm heeft een eigen taak.

De twaalfvingerige darm is het begin van de dunne darm. Hij wordt zo genoemd omdat hij 12 duimbreedtes (tussen de 20 en 25 cm) lang is. In de twaalfvingerige darm komt het eten als een hele zure voedselbrij aan. De rest van je darmen zijn niet beschermd tegen dit zuur, dus zorgt de twaalfvingerige darm dat het eten minder zuur wordt door er een niet zure stof aan toe te voegen (waterstofcarbonaat). Ook voegt dit deel van de darm gal toe wat uit de lever en galblaas zijn gekomen. In dit gal zit water, cholesterol, bilirubine en galzouten. Cholesterol is een bouwstof die je nodig hebt om nieuwe cellen te maken. Een te veel van cholesterol is niet goed voor je. Bilirubine is een afvalstof uit het bloed. Deze stof heeft je lichaam niet meer nodig en wordt dus uit het bloed gehaald en komt in het gal terecht. De twaalfvingerige darm voegt ook nog meer soorten enzymen toe (lipase en protease). Op deze manier worden alle voedingsstoffen nog kleiner en worden ze makkelijker opgenomen door de dunne darm.

Normal Small Intestine Mucosa (5916217283).jpg De nuchtere darm is het tweede deel van de dunne darm. Als de etensbrij minder zuur is gemaakt en er gal en enzymen aan zijn toegevoegd in de twaalfvingerige darm, komt het in de nuchtere darm. Hier worden zoveel mogelijk van de voedingsstoffen opgenomen in het bloed. De dunne darm is van binnen heel slijmerig en geplooid. Op de plooien zitten hele kleine uitsteekseltjes. Die uitsteeksels heten darmvlokken. De plooien en darmvlokken zorgen ervoor dat de darm veel raakvlakken heeft waar het eten de darmwand kan raken en de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in het bloed.

De kronkelige darm neemt nauwelijks voedingsstoffen op. Vitamine B12 is hier een uitzondering op. Dit kan nergens anders dan in de kronkelige darm worden opgenomen. Vitamine B12 is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedlichaampjes en om goed je hersenen te kunnen gebruiken!

Dikke darm

Nadat het eten door de hele dunne darm is gewrongen en geduwd en alle bruikbare voedingsstoffen eruit zijn gehaald, komt het als natte drab aan bij de dikke darm. Dat wat nu nog over is, zijn onverteerbare stoffen en afvalstoffen. We noemen dit eigenlijk al ontlasting (poep). De poep is nu dun en waterig, dus het is nog niet klaar om in het riool gedumpt te worden. De dikke darm gaat nu eigenlijk de ontlasting uitwringen. Al vocht wordt opgenomen en de poep wordt door de golvende knijpbewegingen (peristaltische bewegingen) van de dikke darm verder geduwd naar de endeldarm.

Endeldarm

De poep is nu klaar en wordt opgeslagen in de endeldarm tot hij vol is. Als de endeldarm vol is, krijg je het gevoel dat je moet poepen. Het kan wel 24 uur duren voor de endeldarm vol zit en de poep door de anus naar buiten moet.

Anus

Als je moet poepen, komt de poep naar buiten door de anus. Er zitten aan het eind van de endeldarm 2 kringspieren die de poep binnen houden, zodat je niet in je broek poept. De eerste spier ontspant vanzelf als je moet poepen, daar kan je niks aan doen. Gelukkig is de tweede kringspier getraind om de poep binnen te houden tot jij naar de wc wil. Bij baby's is die spier nog niet getraind, waardoor baby's dus een luier moeten dragen. Oude mensen kunnen soms ook moeite krijgen met de controle over die tweede spier. Als mensen later geen controle meer hebben over die kringspier heet dat incontinentie.

Voedingsvezels

Je hebt het woord vast en zeker wel eens gehoord en je hoort mensen zeggen dat het belangrijk is, maar waarom nou eigenlijk? Voedingsvezels haal je uit brood met pitjes, veel soorten groenten en fruit. Je hebt 2 soorten vezels. Vezels die worden verteerd en vezels die niet verteerd kunnen worden. De tweede soort is belangrijk voor je stoelgang of spijsvertering. Deze nemen namelijk vocht op en komen in je poep te zitten. Als deze vezels met vocht niet in je poep zitten, krijg je last van droge, dikke poep. Dit kan het heel moeilijk en pijnlijk maken om te poepen en je kan zelfs verstopt raken!
Bronvermelding: - artikel 1.1.61 spijsvertering. Geraadpleegd op 06 november, 2016 van: http://mijn.stimulansz.nl.www.dbproxy.hu.nl/ghp/ghp - Natuurwetenschap & Techniek. (2004, 10 april) Speeksel. Geraadpleegd op 06 november, 2013 van: http://www.nemokennislink.nl/publicaties/speeksel - Dijkman, T. (2016) Wat zijn enzymen? Geraadpleegd op 6 november, 2016 van: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/130906-wat-zijn-enzymen.html - Wissekerke, W. (2009, 11 maart) Waarom zijn vezels belangrijk? Geraadpleegd op 6 november, 2016 van https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/waarom-zijn-vezels-belangrijk - Wissekerke, W. (2016, 18 januari) De gevaren van te weinig eten. Geraadpleegd op 6 november, 2016 van https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/de-gevaren-van-te-weinig-eten/ - Medical media BV (2016, 17 juni) Prikkelbaardarmsyndroom. Geraadpleegd op 6 november, 2016 van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/prikkelbare-darm-syndroom/item32892 - Onbekend (2013, 20 september) Twaalfvingerige darm. Geraadpleegd op 6 november, 2016 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfvingerige_darm - Medical Media BV (2016) Darmen. Geraadpleegd op 6 november, 2016 van: https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/darmen/item45059

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Van_eten_tot_poep&oldid=604996"