Dikke darm
Gezondheidsklachten?
Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op. |
De dikke darm maakt onderdeel uit van ons spijsverteringsstelsel.
Waarom heb je darmen?
Mensen hebben zowel een dunne als een dikke darm. Voordat je darminhoud (dat was eerst je eten) bij de dikke darm komt, komt het eerst bij de dunne darm. De dunne darm is wel 5 meter lang! Het grootste gedeelte van de vertering van je darminhoud vindt hier plaats, dit heet de 'spijsvertering'. Er worden voedingsstoffen opgenomen.
Nadat de darminhoud bij de dunne darm is geweest, gaat het door naar de dikke darm. Wist je dat de dikke darm maar liefst 1,5 meter lang is? Hier wordt er zouten water uit de darminhoud gehaald. Daardoor wordt je darminhoud meer poepachtig. Dit noemen we ook wel met een netter woord 'ontlasting'.
Waar bestaat de dikke darm uit?
De dikke darm bestaat uit 3 onderdelen:
- de blinde darm
- de dikke darm
- de endeldarm
Eerst komt de darminhoud bij de blinde darm en daarna gaat het naar de dikke darm. Tenslotte komt het bij de endeldarm. Daarna verlaat het je lichaam bij de anus (poepgaatje) in de vorm van poep, oftewel ontlasting.
Darmflora (darmbacteriën)
Je zou het misschien niet verwachten maar er leven heel veel bacteriën in je dikke darm. We noemen ze ‘darmbacteriën’ en ook wel 'darmflora'. Als je darmflora gezond is, zorgt het ervoor dat je darminhoud gaat gisten en rotten. Er komen dan ook gassen vrij, dat zijn scheten. Ook is het zo dat bij een gezonde darmflora de goede en slechte bacteriën in je darmen in balans zijn.
De darmflora maken ook vitamine K. Dat is weer belangrijk bij het stollen van ons bloed.
Beweging
Er komen bij het gisten en rotten van de darminhoud stofjes vrij die ervoor zorgen dat je darm gaat bewegen. Deze bewegingen worden met een moeilijk woord ‘peristaltische bewegingen’ genoemd. De ontlasting wordt op deze manier richting de endeldarm geduwd. Het duurt wel ongeveer 24 uur voordat de darminhoud, vanaf het begin van de dikke darm, aankomt bij de endeldarm.
Darmklachten
Het is belangrijk dat de dikke darm goed werkt, anders is dat slecht voor je gezondheid. Zo kan je buikpijn krijgen doordat je darm verstopt zit. Je kunt ook last krijgen van diarree, of dat je veel scheetjes laat.
Wat kan je daaraan doen? Goed kauwen op je eten is belangrijk. Dat is namelijk de eerste stap van je spijsvertering. Je moet ook niet te veel eten. Gezond eten is heel belangrijk. Het is niet zo goed voor je darmen om wit brood, witte rijst en witte pasta te eten. Je kunt beter meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta eten. Dat komt omdat daar meer vezels in zitten. Dat kan je ook terug vinden in de schijf van 5. Daar staat hoe je op een gezonde manier kunt eten en drinken. Drink ook genoeg water; minstens 3 glazen water of thee per dag. Tenslotte, stress heeft ook invloed op je darmen. Meer stress kan zorgen dat je meer last van darmklachten hebt. Relaxen dus!
Wist je dat…
- De dikke darm wel 1,5 meter lang is?
- De dunne darm maar liefst 5 meter lang is?
- Als de darminhoud eenmaal in de dikke darm is het niet meer terug kan gaan naar de dunne darm?
Dat komt omdat je lichaam hier aan gedacht heeft! Er zitten twee speciale klepjes in de blinde darm. We noemen ze samen ook wel ‘de klep van Bauhini’. Dat zorgt ervoor dat je darminhoud niet terug gaat. Dat is dus heel slim van je lichaam!
- Als je endeldarm vol is je lichaam een seintje krijgt dat je moet poepen?
- Mensen wel 1,5 kilo darmbacteriën in hun lichaam hebben?
Externe videolinks
Zie ook
Bronnen
Bos, D. (z.j.) Blindedarm heeft wel nut. Opgehaald op 2 november 2018, van https://newscientist.nl/nieuws/blindedarm-heeft-wel-nut/
Maagdarmlever.nl. (z.j.) Dikke darm. Opgehaald op 18 oktober 2018, van https://www.maagdarmlever.nl/darmen/dikke-darm/?doing_wp_cron=1541166554.8925850391387939453125
Maagdarmlever.nl. (z.j.) Dunne darm. Opgehaald op 18 oktober 2018, van https://www.maagdarmlever.nl/darmen/dunne-darm/
Paul. (2011). Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen! Opgehaald op 1 november 2018, van https://gezondr.nl/darmklachten-verhelpen-tips-darmproblemen/