Dunne darm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Spijsvertering

De dunne darm is een onderdeel van je lichaam. Het is een onderdeel van de darmen, de organen die eten verteren en afvalstoffen afbreken. Belangrijke lichaamsdelen dus! Dieren heb natuurlijk ook darmen, anders konden zij niet hun voedsel verteren.

Via de dunne darm gaan voedingsstoffen in het bloed.

De dunne darm is zo'n 6 tot 8 meter lang.

Hoe werkt de dunne darm?

De dunne darm bestaat uit 3 delen. Elk deel heeft een eigen taak:

  • De twaalfvingerige darm (het duodenum). Dit is het eerste deel van de dunne darm dat na de maag komt. Hier wordt het voedsel gemengd met verteringssappen en de vertering komt op gang.
  • Het jejunum of de nuchtere darm. Dit deel komt na het duodenum. Hier worden de voedingsstoffen uit de voeding opgenomen in het bloed.
  • Het ileum of kronkeldarm, het laatste deel van de dunne darm. In dit deel worden de laatste voedingsstoffen en sommige vitamines opgenomen. Vanuit het ileum gaan de voedselresten naar de dikke darm.

De taak van de dunne darm is het verteren van voedsel en het opnemen van voedingstoffen uit je voedsel. Dit doet hij door verteringssappen aan het voedsel toe te voegen. Met zijn dubbele spierlaag kneedt de dunne darm het voedsel waardoor het goed mengt met de verteringssappen. En op deze manier stuwt je darm de voedselbrij ook voort in de richting van de dikke darm (peristaltische bewegingen). Het enorme oppervlakte van de dunne darm zorgt voor de grote opnamecapaciteit van voedingstoffen. Voedsel verblijft ongeveer vier tot acht uur in de dunne darm. Het voedsel wat onverteerbaar is en dus overblijft, komt in de dikke darm terecht.

De voedselbrij die vanuit de dunne darm de dikke darm binnenkomt is nog zo dun als water. De dikke darm trekt het water en de zouten die nog in de brij zitten eruit. De onverteerde voedselresten die in de voedselbrij zitten worden in de dikke darm verwerkt door de vele bacteriën die zich hier bevinden. De stoffen die vrijkomen bij dit proces stimuleren de dikke darm om te bewegen, maar ze zorgen er ook voor dat er gassen ontstaan, met het gevolg dat je wel eens een windje moet laten.

Bouw van de dunne darm

De wand van de dunne darm heeft een complexe anatomie en bestaat uit drie lagen, namelijk:

  • Een dubbele spierlaag die ervoor zorgt dat de darm het voedsel kan voortbewegen.
  • Een laag bindweefsel.
  • Een laag slijmvlies.

Het slijmvlies van de dunne darm is de binnenste laag. Deze laag is sterk geplooid en heeft ook nog heel veel kleine uitsteeksels (darmvlokken of villi). Hierdoor is het totale oppervlakte van de dunne darm erg groot, namelijk 150 tot 200 vierkante meter. In de slijmvlieslaag van de darm liggen ook kleine klieren die darmsappen produceren. Deze sappen bevatten onder andere verteringsenzymen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dunne_darm&oldid=765820"