Tand

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een tand is een onderdeel van je gebit. Je hebt verschillende soorten tanden. Naast tanden heb je ook kiezen.

Je tanden zijn gemaakt van ivoor.

Je hebt 3 soorten tanden:

  • Snijtanden: deze tanden zijn nogal scherp.Het lijken wel messen.Je snijdt ermee.
  • Hoektanden: deze tanden zijn puntig. Hiermee scheur je het voedsel.
  • Kiezen: deze tanden zijn stomp. Je maalt er het eten mee fijn.

Waaruit bestaat een tand?

Het zichtbare gedeelte van een tand, heet de kroon. Het stuk daaronder is de wortel. Daarmee zit de tand vast in de mond. De tand is bekleed met tandglazuur, het harde witte laagje dat de tand bedekt. Tandglazuur is ook heel sterk en stevig. Daardoor kunnen dieren goed bijten en hun voedsel verscheuren en vermalen. Daaronder zit tandbeen , een wat minder hard laagje. Binnen in de tand zit tandpulpa. Dat is het levende gedeelte van de tand. Er zitten zenuwen en bloedvaten in. Als je tandpijn hebt door een gaatje, is het de tandpulpa die pijn doet. Het bot waar de tanden in vast zitten, is bedekt met tandvlees.

Figuurlijk gebruik

Niet alleen mensen en veel dieren hebben tanden, ook van een kam of postzegel zeggen we dat ze tanden hebben al is dat natuurlijk niet echt hetzelfde. Bij een kam zijn dat de dingen die je haar uit de knoop halen, bij een postzegel zijn dat de hobbelige randjes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tand&oldid=710222"