Tiramisu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiramisu

Tiramisu of tiramisù is een nagerecht uit de Italiaanse keuken. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat betekend maak me blij. Tiramisu bestaat nog niet zo heel erg lang, pas sinds de jaren 80 staat het in kookboeken. Het gerecht komt uit de regio Veneto. Het gerecht wordt vaak aan herstellende zieken gegeven. Zij zouden er van herstellen en er van bovenop komen.

Tiramisu bestaat uit biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. Dit geeft de klassieke tiramisusmaak. De tiramisu bestaat net als lasagne uit meerdere lagen. De onderkant bestaat uit lange vingers met koffie en vaak drank. Daarboven op wordt het mengsel gelegd met de verschillende lagen. Het geheel wordt afgedekt met cacao. De lagen zelf bestaat uit biscuits en het mengsel uit mascarpone met ei en suiker.

Er zijn daarnaast nog variaties met bijvoorbeeld rum, advocaat, koffie en whisky. Om vergiftiging op salmonella te voorkomen wordt het ei vaak vervangen door slagroom. Toch gebruiken veel restaurants speciale gepasteuriseerde eieren (waar geen bacteriën in zitten). Ook kan de cacao vervangen worden voor geraspte pure chocola.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tiramisu&oldid=483882"