Thanksgiving Day

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalkoen wordt er gegeten met Thanksgiving behalve de kalkoen die door de president is vrij gegeven die mag een jaar langere leven

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

Oorsprong

Er is niet veel bekend over de oorsprong van Thanksgiving Day.

Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19de en begin van de 20e eeuw in een poging een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Op Thanksgiving wordt herdacht hoe de Pilgrims voet aan land zetten, in 1621, nabij Pylmouth. De familie Pilgrim waren religieuze kolonisten die gevlucht waren uit Engeland omdat hun geloof daar niet toegestaan was. Ze gingen eerst naar Nederland maar waagden toen de oversteek met hun schip de ‘Mayflower’ naar Plymouth in Massachusetts in de Verenigde Staten. Ze waren met zo’n 102 mensen op het schip waaronder 40 Pilgrims.

Toen woonde nog niemand in Plymouth, maar toen zei aankwamen stichtten ze een bewoonbare stad, daar werd een groot feest aan verbonden, dat heet nu Thanksgiving Day.

Tradities

Eten

Vele families leggen grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn, en om bij elkaar te kunnen eten, het eten speelt een belangrijke rol. op Thanksgiving Day wordt volgens de traditie een rijk versierde kalkoen gegeten. Daarom wordt de dag ook wel ‘Turkey Day’ genoemd, wat Kalkoen Dag betekent. Sinds 1945 wordt er ook een National Thanksgiving Turkey (Nationale Thanksgiving Kalkoen) uitgekozen; de president verleent gratie aan deze kalkoen. Als bijgerechten wordt er vaak aardappelpuree, stuffing (vulsel van een gerecht, zoals de kalkoen), zoete aardappelen, sperzieboontjes, veenbessen en als toetje een pecannotentaart (taart met noten) of een pompoentaart. Voor het eten kijkt men meestal naar een potje Amerikaans voetbal. Anderen gaan vaak ook naar de plaatselijke match van het ‘High-School’ (hogeschool) team kijken.

Black Friday

De dag na Thanksgiving Day is traditioneel de dag om kerstinkopen te doen. Omdat er dan ook veel mensen vrij hebben gaan er vele winkelen. Dit is zowat de drukste dag van het jaar in de winkelcentra en shoppingstraten. Op die dag zijn er vele winkeliers die hun prijzen extra voordelig maken. Ook zijn er enkele winkels die al om 5 á 6 uur opengaan. De naam ‘Black Friday’ (zwarte vrijdag) is omdat die vrijdag een dag is waarop winkeliers nooit verlies zullen maken, dus nooit onder nul zullen gaan, als je verlies maakt worden die cijfers in het rood geschreven, als je winst maakt worden de cijfers in het zwart geschreven. Op deze dag is het moeilijk om een parkeerplaatsje te bemachtigen en is het een drukte van jewelste.

Bidden

Omdat het ‘Thanksgiving Day’ is, wat betekent ‘Bedankdag’ (daarmee bedankt men God) moet er ook gebeden worden. Voor het eten van de kalkoen wordt er dus altijd een dankwoord aan God gesproken; hierbij dankt men God voor de goede oogst. Er zijn vele gebeden opgesteld speciaal voor Thanksgiving Day. Volgens een enquête bidden er slechts 64% van de feestvierders.

Reizen

Om bij elkaar te zijn wordt er vaak gevlogen (dit omdat de Verenigde Staten zo groot is) en met de auto of trein gereist. De periode rond Thanksgiving Day is dus één van de drukste reisperiodes van het jaar. Thanksgiving Eve, de woensdagavond, is één van de drukste dagen voor de bars en clubs, want er zijn veel studenten die terugkomen naar hun studiestad.

Parades

In New York City wordt elk jaar de ‘Macy’s Thanksgiving Day Parade’ gehouden, dit is een grootse parade met vele poppen en praalwagens. Er zijn ook talrijke supergrote ballonnen in de vorm van bijvoorbeeld honden, tv of stripfiguren en kalkoenen aanwezig. De studenten nemen ook deel aan deze parade en zorgen vaak voor prachtige beelden. Op het einde van de parade passeert er een wagen met de kerstman op, dit is dan het officiële teken dat het kerstseizoen begonnen is. De grote bedrijven doen ook mee aan deze parade en maken daar dan natuurlijk ook zeer veel reclame, omdat er honderd duizenden mensen aanwezig zijn.

Bekendheid

Thanksgiving Day wordt enkel in de Verenigde Staten en Canada gevierd. In Nederland (en dan vooral voor het Protestantisme) bestaat er een soortgelijke dag, de Biddag en Dankdag voor Gewas en Arbeid. Dan wordt er niet zo gevierd, maar meer gebeden en gedankt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thanksgiving_Day&oldid=869725"