Spoorlijn Tilburg - Nijmegen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Tilburg - Nijmegen

Spoorlijn Tilburg - Nijmegen.png

Opening 4 juni 1881
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuidoost Nederland
Van
naar
Station Tilburg
Station Nijmegen
Aantal huidige stations 11
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Tilburg-Nijmegen , ook wel Brabantse Lijn of Zuidooster spoorlijn genoemd, is een spoorlijn tussen station Tilburg en station Nijmegen. De spoorlijn is met een trajectlengte van circa 66 kilometer een belangrijke verbinding in Zuidoost Nederland.

Geschiedenis

De spoorlijn is aangelegd en ontsloten door de Nederlandsche Zuid-Ooster Spoorweg-Maatschappij. Op 4 juni 1881 nam het bedrijf de lijn over de gehele lengte in gebruik. In Nijmegen en bij station 's-Hertogenbosch maakte het bedrijf ook gebruik van de sporen van de Staatsspoorwegen, in Tilburg was er tijdelijk een eigen station tot de lijn in 1882 werd aangesloten op de Staatslijn E (zie Spoorlijn Breda - Eindhoven). In het daaropvolgende jaar namen de Staatsspoorwegen het beheer van het tracé over.

In 1909 werd het traject van Tilburg naar 's-Hertogenbosch dubbelsporig gevolgd, drie jaar later de verdere lijn naar station Oss. Het traject van station Wijchen naar Nijmegen was in 1929 dubbelsporig, het traject over de Maas bij station Ravenstein is nu nog enkelsporig. Het traject tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch werd op 4 augustus 1957 van elektrische bovenleidingen voorzien, het traject tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen volgde op 22 september 1957.

Het traject tussen 's-Hertogenbosch en Oss is als enige goedgekeurd voor de maximumsnelheid van 140 kilometer per uur. Op de overige trajecten is dat 130 kilometer per uur. De route had aanvankelijk 22 stations, waarvan er vandaag nog maar tien in gebruik zijn.

Gebruik

Momenteel rijden de Intercity's van de Nederlandse Spoorwegen van station Zwolle naar station Roosendaal en de regionale treinen (Sprinter) van station Dordrecht naar station Arnhem en van Wijchen naar station Zutphen op het traject. Alle treinen rijden elk half uur. Station Nijmegen Goffert is op 14 december 2014 geopend op kilometerstand 63 en wordt sindsdien elk half uur bediend door Sprinters van Arnhem naar `s-Hertogenbosch.

Stations traject Spoorlijn Tilburg - Nijmegen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Tilburg_-_Nijmegen&oldid=759343"