Kustmammoetboom

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Sequoia)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Kustmammoetboom of sequoia
Sequoia sempervirens

Sequoia sempervirens.JPG

Bedreigd
Leefgebied Californië en Oregon, VS
Leefomgeving bergachtige gebieden, kustgebieden
Behoort tot de Coniferen, Cipresfamilie, Sequoiafamilie

Sequoia sempervirens Distribution.png

Portaal Portal.svg Biologie

De kustmammoetboom of sequoia is een boomsoort uit de cipresfamilie. Het zijn de hoogste bomen van de hele wereld, de hoogste kustmammoetboom, Hyperion (vernoemd naar een van de titanen) genaamd, is maar liefst 115,61 meter hoog. Ze zijn veel hoger dan de mammoetboom, maar ook veel dunner, waardoor uiteindelijk de mammoetboom in inhoud groter is. Net als de mammoetboom wordt de kustmammoetboom duizenden jaren oud en is de schors zacht, dik en rood. Net als de mammoetboom heeft de kustmammoetboom bosbranden nodig om te kunnen verspreiden.

Net zoals andere coniferen heeft de kustmammoetboom kegelvormige vruchten, die op dennenappels lijken en naaldvormige bladeren. Ondanks dat de kustmammoetboom veel groter is, zijn hun vruchten kleiner dan dennenappels. Op het gebied van bladeren en vruchten is de mammoetboom in beide vele malen gevallen groter van de kustmammoetboom.

Verspreiding

Voor de laatste ijstijd kwam de kustmammoetboom net als de mammoetboom ook in Europa en Azië voor, maar de kustmammoetboom kon de kou niet aan en stierf daar uit. Tegenwoordig komen ze alleen nog voor aan de kust van Californië en een klein beetje in Oregon. Toen er mensen naar Californië kwamen, wilden velen het hout hebben. De kustmammoetboom groeit in bergachtige gebieden, wat de houtkap lastiger maakte, maar desondanks wordt er geschat dat zo'n 95% van het oorspronkelijke leefgebied van de kustmammoetboom omgehakt is. Dat is de grootste reden dat de kustmammoetboom nu de status 'bedreigd' heeft.

De mens heeft ook bomen vanuit Californië naar Europa meegenomen, waardoor ze tegenwoordig ook in Europa groeien, vooral in tuinen of parken. In sommige gebieden, zoals Ierland en Nieuw-Zeeland kan de kustmammoetboom het klimaat prima aan en groeien ze even snel als in de VS. Europa heeft echter wel het probleem dat het vaker vriest, en na lange blootstelling kan een kustmammoetboom daaraan sterven.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kustmammoetboom&oldid=779128"