Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

Schilderkunst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunstschilder Matt Lamb in zijn atelier

Schilderkunst is een kunstvorm waarbij men gebruik maakt van schilderen. Een persoon die aan schilderkunst doet wordt een kunstschilder genoemd. Schilderkunst verschilt van het normale schilderen (dat door een schilder wordt gedaan). Normaal schilderen is bedoeld om een onderliggend materiaal, zoals het hout van een kozijn, te beschermen of op eenvoudige wijze te decoreren. Schilderkunst heeft een hogere kunstzinnige waarde en is enkel bedoeld als decoratie. In sommige gevallen kan schilderkunst een materiaal wel beschermen, maar heet alsnog een hoge decoratieve waarde.

Een kunstschilder werkt met een ondergrond of drager. In veel gevallen is dit een schilderij; meestal een doek gemaakt van linnen of katoen. Een ondergrond kan ook hout, papier, karton, steen, metaal of kunststof zijn. Een schildering op de muur noemt men een muurschildering. Een kunstschilder maakt gebruik van verf, waarvan veel verschillende soorten zijn. Binnen de schilderkunst zijn er verschillende genres (barok, gotiek, etc.) en thema's (landschappen, portretten, etc.).

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schilderkunst&oldid=668285"