Referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie.

Het Referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk is een referendum dat werd gehouden op 23 juni 2016 wordt in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat over de vraag of het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie moet blijven of niet. Deze vraag werd aan het Britse volk gesteld. Een meerderheid wilde uit de Europese Unie stappen.

Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie

Sinds 1973 is het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie. Al twee jaar later was er een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie weer moest verlaten of erin moest blijven. Een groot deel van het Britse volk wilde toen in de EU blijven. Maar door de jaren heen bleef er veel gedoe over het lidmaatschap.

In 2015 waren de verkiezingen voor het Britse Lagerhuis Vraagteken2.png. David Cameron werd toen herkozen als premier. Omdat er ook een partij was die wilde dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte, beloofde Cameron een referendum. Dat zou plaatsvinden vóór het einde van 2017. In februari 2016 zei David Cameron dat hij naar de stem van het volk luisterde en dus zou doen wat het volk wilde, ook als hij het er zelf eigenlijk niet mee eens was. Tijdens de jaarlijkse toespraak van de Britse koningin werd het referendum aangekondigd.

Het referendum

Tijdens het referendum werd de volgende vraag gesteld: Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of de Europese Unie verlaten?.

Het volk kon hierop twee antwoorden geven:

  • De Europese Unie verlaten (Leave)
  • In de Europese Unie blijven (Remain)

Het referendum werd in alle vier de countries gehouden, dus in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ook de bevolking van Gibraltar (een klein stukje Brits land onder Spanje) mocht stemmen.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft al een naam gekregen, de Brexit.

Standpunten

Blijven in de Europese Unie

  • Samen sta je sterker tegen andere landen. De Europese Unie kan beter concurreren met andere landen dan het Verenigd Koninkrijk alleen.
  • Een mogelijk vertrek uit de Europese Unie kan ervoor zorgen dat het slechter gaat met de Britse economie. Dat komt doordat er in de EU vrijhandel is (waardoor er geen invoerrechten hoeven worden betaald). Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU moet ze dit wel betalen.
  • Daarnaast kan een vertrek schade brengen aan de economie van andere Europese landen die veel handelen met het Verenigd Koninkrijk.

De Europese Unie verlaten

  • Het Verenigd Koninkrijk heeft bepaalde beslissingen overgedragen aan de Europese Unie. De Britten willen hier graag zelf over beslissen, omdat ze het er niet altijd mee eens zijn.
  • De Europese Unie is opgericht om de handel in kolen en staal te stimuleren na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is zo'n unie overbodig.
  • Veel Britten zijn tegen de toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie (aangezien dit de laatste jaren steeds meer gebeurd).

Stilleggen van de campagne

Veel partijen voerden campagne voor of tegen de Europese Unie, zo ook parlementslid Jo Cox die lid was van de Labour Party en fel tegen een Brexit was. Op 16 juni 2016 werd ze op straat beschoten en een aantal keer met een mes gestoken toen ze net een spreekuur had gehouden. Ze overleed kort na de aanval. Later die dag werd de dader opgepakt. Uit respect en medeleven werd de campagne van alle partijen stilgelegd voor drie dagen.

Peilingen

Het Britse volk is het niet echt eens over het referendum. In november 2012 waren veel Britten nog voor een uittreding uit de Europese Unie, maar in juni 2015 wilden veel Britten in de Europese Unie blijven. Voor en gedurende de campagne schommelde het een beetje. Twee weken voor het referendum, leek het erop dat het Verenigd Koninkrijk de EU ging verlaten. De dag voor het referendum leek het erop dat het Verenigd Koninkrijk in de EU bleef. Tijdens het tellen van de stemmen bleek dit ook aan het begin. Opeens sloegen de peilingen om. 52% van de bevolking wilde uit de EU en koos dus voor een Brexit.

Overigens verschilde het ook eens per gedeelte van het land. Veel Schotten willen in de Europese Unie blijven. De Schotse premier heeft zelfs gezegd dat nu er (waarschijnlijk) een Brexit gaat komen, dat er een nieuw referendum komt over de Schotse onafhankelijkheid. In Noord-Ierland willen ook veel mensen in de Europese Unie blijven.

Gevolgen

Het kiezen voor een Brexit had enorme gevolgen. De dag voor het referendum waren bedrijven er van overtuigd dat er geen Brexit zou komen. Toen het nieuws bekend stortte dan ook de koers van de Britse pond in. Premier David Cameron stapte na de uitslag op en liet de beslissing aan zijn opvolger over.

Schotland, waar de kiezers tegen een Brexit stemde, wil nu een nieuwe referendum over de Schotse onafhankelijkheid. Zo kan het land in de Europese Unie blijven. Noord-Ierland wil zich aansluiten bij Ierland, om ook in de EU te blijven. Ook bood Spanje Gibraltar aan ook zich bij Spanje aan te sluiten, aangezien veel inwoners tegen de Brexit stemde. De inwoners van Londen waren ook tegen een Brexit. In Londen staan namelijk veel Europese banken. Deze zouden verdwijnen na een Brexit. Daarom worden er handtekeningen verzameld van Londense bewoners, om Londen onafhankelijk te verklaren.

Of er een Brexit gaat komen is overigens nog onzeker. Het gaat ieder geval tot oktober duren voordat er een beslissing wordt genomen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Referendum_over_het_EU-lidmaatschap_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=560316"