Placentadieren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Placentadieren
Placentalia

Placental Mammals 2021 Montage.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Zoogdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Placentadieren (Placentalia of Euteria) zijn een van de drie bestaande onderverdelingen van de klasse Zoogdieren (mammalia). De andere twee orden zijn de Eierleggende zoogdieren (Monotremata) en buideldieren (Marsupialia). De overgrote meerderheid van bestaande zoogdieren zijn Placentadieren, die zich gedeeltelijk onderscheiden van eierleggende zoogdieren en buideldieren doordat de foetus (de zich nog ontwikelde baby) in de baarmoeder wordt gedragen van zijn moeder tot een relatief laat ontwikkelingsstadium. De naam placentadieren is niet helemaal juist, omdat ook buideldieren hun foetussen in het begin voeden via een placenta, maar voor een relatief kortere periode, waarbij de dan nog slechts een beetje ontwikkelde jongen (joey's) worden geboren die vervolgens gedurende een periode in de buidel van de moeder verder groeien en niet in de baarmoeder zoals bij de placentadieren.

Verdere aanpassingen

Placentazoogdieren onderscheiden zich anatomisch (lichamelijk) van de andere hiervoor genoemde zoogdieren door:

  • Vrouwelijke bekken
    een voldoende brede opening aan de onderkant van het bekken om de geboorte van een grote baby (jong) mogelijk te maken in verhouding tot de grootte van de moeder. Het bekken is het onderste deel van de romp, tussen de buik en de dijen (soms ook bekkengebied genoemd).
  • Bij de buideldieren zijn er juist extra verstevigende botten bij het bekken die de groei van placenta's en dus ook de groei van de foetussen remmen en er ook geen uitzetting van de buik tijdens de zwangerschap mogelijk is.
  • de stand van het heupgewricht is anders en daardoor ook die van het enkelgewricht, ook weer bedoeld om meer ruimte te krijgen bij de geboorte van de baby (jong).

Onderverdeling placentadieren

Placentazoogdieren zijn er in twee groepen:

En de:

  • Boreoeutheria ("noordelijke ware beesten"). Dit zijn alle andere zoogdieren zoals knaagdieren, kat-, hond, en paardachtigen tot en met de primaten (zie verder orde-verdeling zoogdieren).
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Placentadieren&oldid=775843"