Doejongs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doejongs
Dugongidae

Dugong Marsa Alam.jpg

Onbekend
Leefgebied de grote en de Indische Oceaan
Leefomgeving zee
Behoort tot de Afrotheria

Dugong area.png

Portaal Portal.svg Biologie
Jakarta Doejong

Doejongs zijn een familie in de orde van Sirenia, die op hun beurt onder de Afrotheria vallen en het zijn daarmee zoogdieren. De familie heeft één overlevende soort, de doejong (Dugong dugon), en een recent uitgestorven soort, de Stellers zeekoe (Hydrodamalis gigas), en een aantal uitgestorven geslachten die bekend zijn uit fossielen (zie soorten, aangegeven met een †). Ze leven langs de kusten van de Grote Oceaan en de Indische Oceaan.

Het lichaamsgewicht van Dugongidae varieert van 217 tot 307 kg voor jongeren, 334 tot 424 kg voor de pubers en 435 tot 568,5 kg voor volwassenen. De lichaamstemperatuur (gemeten via de bek) voor individuele doejongs wordt bepaald van 24 ° tot 34,2 ° C. Hartslagmetingen zijn van 40 tot 96 slagen per minuut (bpm) en variëren tussen individuele doejongs. Ademhalingsfrequentie tijdens de uit het water zijnde fase is van 1 tot 33 ademteugen.

Hij heeft walvisachtige staartvinnen heeft met een midden inkeping, in plaats van de afgeronde staarten zoals die van de lamantijnen. De neusgaten zijn ventielachtig en bevinden zich aan de boven- en voorkant van de snuit van het dier. De ogen zijn erg klein en er zijn geen oorschelpen. De huid is over het algemeen glad (hoewel er plooien zijn) en is bezaaid met korte haartjes. De borstklieren (voor de melk) van vrouwtjes bevinden zich in de oksels (oksels), in tegenstelling tot die van walvisachtigen. Daarmee is er ook een verwantschap met de olifanten, die de tepels ook bij de voorpoten heeft.

Doejongs komen meestal voor in kleine groepen van maximaal 6 individuen. Soms vormen ze kuddes zo groot als enkele honderden dieren. Vroeger gebeurde dat vaker. Er zijn duiken tot 8 minuten lang gezien, hoewel de meeste duiken veel korter zijn.

Soorten

De familie omvat de volgende geslachten:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doejongs&oldid=775852"