Pausenpaleis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historisch centrum van Avignon: pauselijk paleis, bisschoppelijk ensemble en brug

Avignon, Palais des Papes by JM Rosier.jpg

Het Pausenpaleis
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Plaats Avignon
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1995
Status Niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Pausenpaleis (Frans:Palais des Papes) was en is een paleis in Avignon, Frankrijk. Het is het grootste gotische bouwwerk uit de Middeleeuwen.

Wat heeft het allemaal

Het Pausenpaleis heeft een oppervlakte van 15.000 m, verder heeft het nog twee binnenplaatsen en twaalf torens waarvan sommige meer dan 50 meter hoog zijn. In de grootste toren zijn twee kapellen. Het paleis lijkt eigenlijk meer op een kasteel. Dat komt onder andere doordat de muren heel dik zijn en de vensters klein en hooggeplaatst zijn. Het paleis is in twee delen gebouwd. Eerst was er het Oude Paleis (Palais Vieux) dat is gebouwd van 1334 tot 1342 en er is nog het Nieuwe Paleis (Palais Neuf) dat is gebouwd van 1342 tot 1352.

Geschiedenis

Het paleis bij zonsondergang

In 1309 gingen de pausen in Avignon wonen, als je hier meer over wil weten lees dan het artikel Babylonische ballingschap. Het paleis is tussen 1334 en 1352 gebouwd op een uitstekende rots boven de Rhône. De architect was Pierre Poison uit Mirepoix, het Nieuwe Paleis is ontworpen door Jean de Loubiére. Toen de paus uiteindelijk terug verhuisde naar Rome bleef het Pausenpaleis bestaan. Tijdens het Westers Schisma gingen de tegenpausen hier wonen. Na de tegenpausen raakte het paleis langzaam in verval. Tijdens de Franse Revolutie is het paleis geplunderd en zijn veel standbeelden gesloopt. In de tijd van Napoleon Bonaparte werd het gebruikt als kazerne en gevangenis. In 1906 werd het een museum en werd het gerestaureerd. In 1995 is het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst gekomen samen met het historische centrum van Avignon.

Weetjes

  • Toen in 1348 veel mensen dood gingen aan de pest ging paus Clemens VI op een van de binnenplaatsen zitten met om zich heen heel veel vuren om niet de pest te krijgen. Hij kreeg inderdaad niet de pest maar dat kwam doordat de vlooien die de pest overbrengen niet tegen de vuren konden.
  • In het Pausenpaleis is de tv-serie Het mysterie van Avignon voor een groot deel opgenomen.
  • Op de zuidelijke binnenplaats worden vaak toneelstukken opgevoerd

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pausenpaleis&oldid=662645"