Natuurramp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Watersnoodramp van '53, een erg bekende Nederlandse natuurramp

Natuurrampen (of natuurgeweld) zijn rampen waarbij de natuur een grote rol speelt. Een ramp is een gebeurtenis met vernietigende gevolgen. Dat kan met de natuur te maken hebben (een natuurramp) maar ook met de mens (bijv. een ongeluk). Er zijn verschillende vormen van natuurrampen:

Vloedgolf

Hoe een vloedgolf ontstaat

Een grote golf ontstaat op zee door harde wind vanuit land en terwijl die golf in de richting van het land rolt wordt die groter en groter. Tegen de tijd dat zo'n golf de kust bereikt kan die wel meer dan twintig meter hoog zijn! Als een dergelijke golf ontstaat door middel van een aardverschuiving onder zee, noem je het een "Tsunami", die vaak nog hogere golven veroorzaakt. In Azië kwamen duizenden mensen om in 2004 als gevolg van een gigantische vloedgolf (tsunami). Nog een groot verschil tussen een tsunami en een gewone huis-tuin-en-keuken vloedgolf is dat bij een tsunami vaak meerdere grote golven na elkaar komen.

Vulkanische uitbarsting

Een vulkaan kan tot uitbarsting komen. Je hebt vulkanen die regelmatig uitbarsten (actieve vulkanen) en vulkanen die soms honderden jaren niets van zich laten horsen (slapende vulkanen). Omdat vulkanisch stof erg vruchtbaar is kunnen gewassen er goed groeien. Veel mensen (boeren bijv.) wonen dan ook aan de voet van vulkanen. In Italië is dat onder andere het geval. Wanneer een vulkaan dan uitbarst en de mensen niet op tijd weg zijn komen zij om het leven. Ook als ze wel weten te ontkomen zijn ze vaak alles kwijt wat ze bezaten. (vazen, poten, beeldjes) van alles. Een vulkanische uitbarsting begint meestal met een explosie

gevolgd door een uitstoot van magma. Deze erupties veroorzaken een grote uitstoot.

De gevolgen van een aardbeving

Aardbevingen

Een aardbeving ontstaat als er een scheur in de aarde komt. Tijdens een aardbeving storten vele huizen in. Bomen vallen om en van alles en nog wat gaat stuk. Mensen gaan dood om dat ze onder het puin belanden. Of er valt een boom op ze of iets anders. In China komen de meeste aardbevingen voor. Maar in Indonesië of Arbie komen er ook best veel voor, en in Zuid-Amerika ook omdat daar veel tektonische aardschijven lang elkaar heen schuiven. In Nederland is de kans op een aardbeving 1 op de 320. De kans dat we in ons land een aardbeving krijgen is dus heel erg klein. Toch komt het regelmatig voor. Vooral in het Noorden van het land, in de provincie Groningen. Dat komt omdat daar naar gas wordt geboord, diep in de grond. Dat zijn vaak zware trillingen, maar er zal hoogstens een schilderij omvallen, er zal niemand van overlijden.

Tornado

Tornado's

Een tornado is een wervelwind. Een tornado lijkt op een draaikolk. Ze komen vooral voor in afwisselende weersomstandigheden, maar bijna nooit in West-Europa. Tornado Alley is een plek midden in de Verenigde Staten, waar heel vaak tornado's voor komen.

Een tornado ontstaat als koude en warme lucht elkaar ontmoeten. De koude lucht schuurt langs de warme lucht. De ijslucht wordt opgeladen en stijgt omhoog. Doordat de warme lucht is opgeladen is het nu een onweerswolk. Als de lucht rond geduwd wordt, ontstaat er een tornado. Op dat moment komt de tornado. Als ze heel snel draaien, komt er een klein stuk omlaag. Nu worden de tornado's even magnetisch; de aarde is een magneet en de tornado is een magneet, daarom trekken ze elkaar aan. Als de tornado de grond aanraakt, verwoest hij alles wat hem in de weg staat zoals houten huizenauto's en bomen.

Wil je meer weten over tornado's of over de schade die ze kunnen aanrichten? Klik op de volgende pagina: tornado's.

Farm-Fresh bullet go.png Zie hier voor het betreffende artikel.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Natuurramp&oldid=661190"