Kroon van Castilië
Kroon van Castilië Corona de Castilla | |
---|---|
Oppervlakte | 335.000 km² |
Aantal inwoners | 3.000.000 |
Talen | Spaans (Castiliaans), Baskisch, Galicisch, Asturisch |
Religie | Rooms-katholicisme |
Bestuursvorm | Monarchie |
Portaal Spanje en Geschiedenis |
De Kroon van Castilië bestond tussen 1230 en 1716. Het was een verzameling van landen, waaronder de koning van Castilië heerste. Deze landjes lagen in het midden en westen van Spanje. Ook waren enkele Spaanse koloniën in Amerika onderdeel van de Kroon van Castilië. Naast de Kroon van Castilië bestond ook de Kroon van Aragón. Deze lag in het oosten van Spanje en omvatte ook delen van Frankrijk, Italië en zelfs Griekenland.
In 1469 ontstond er unie tussen de Kroon van Castilië en Aragón. Deze unie zorgde voor het ontstaan van Spanje. Spanje was toen niet één land, maar een verzameling van verschillende landen met dezelfde vorst. Pas in 1716 werden deze landjes verenigd als één land, waardoor het koninkrijk Spanje ontstond.
Geschiedenis
Castilië en Léon
In de 10e en 11e eeuw ontstonden uit het koninkrijk Asturië twee landen; het koninkrijk Castilië en het koninkrijk Léon. Castilië en Léon waren al eerder onder één vorst verenigd. In 1037 regeerde Ferdinand I van Léon over beide landen en tussen 1072 en 1152 regeerde de Castiliaanse koningen Alfonso VI en Alfonso VII over Castilië en Léon. Na de dood van Alfonso VII werden de koninkrijk onder zijn zonen verdeeld.
De Kroon van Castilië werd uiteindelijk gesticht door koning Ferdinand III van Castilië. Van zijn moeder kreeg hij in 1217 Castilië en van zijn vader in 1230 Léon. Ferdinand III verenigde de twee koninkrijken opnieuw onder één koning. Ook vocht hij tegen het islamitische Al-Andalus in het zuiden. Toentertijd hadden de Moren nog een klein stukje land in het zuiden van Spanje in handen. Dit stukje land bestond uit verschillende kleinere landjes, waaronder Murcia. Ferdinand III wist het koninkrijk Murcia te veroveren, wat nu onderdeel was van de Kroon van Castilië. Later kwamen er meer uitbreidingen, zoals Asturië, Baskenland, Galicië en het zuiden van Spanje.
Vereniging
De Kroon van Castilië kreeg niet veel later één gemeenschappelijk bestuur; de Cortes. De Cortes was een soort van parlement waarin vertegenwoordigers van de adel, geestelijkheid en het volk zaten. Ook waren er speciale vertegenwoordigers voor provincies (zoals Galicië en Baskenland) en steden (zoals Toledo en Madrid).
Hoewel Castilië en Léon één parlement hadden; konden de Cortes ook apart vergaderen per koninkrijk. Dit gebeurde dan ook een aantal keer. De Kroon van Castilië was hierdoor niet echt verenigd als één land. Wel werden er door de jaren heen steeds meer stappen gezet tot vereniging. Zo kwam er een wetboek dat in de gehele Kroon van Castilië gold.
De Kroon van Castilië had verschillende talen, waaronder Spaans (Castiliaans), Asturisch, Galicisch en Baskisch. Deze talen werden allemaal gebruikt aan universiteiten en instituten. De wetten werden oorspronkelijk in het Latijn geschreven. Toch werd het Spaans uiteindelijk de belangrijkste taal voor communicatie en cultuur. Onder koning Alfonso X werden alle wetten voortaan in het Spaans geschreven. Spaans werd hierdoor de officiële taal van de Kroon van Castilië.
Samen met de Kroon van Áragon
In oktober 1469 trouwden Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon met elkaar. Zij werden tijdens de jaren 1470 beide koning(in) van hun eigen land. De Kroon van Castilië en de Kroon van Áragon stonden hierdoor onder één vorstenpaar. De paus noemden hen het "Katholieke koningspaar". Isabella en Ferdinand vochten namelijk tegen het koninkrijk Granada in het zuiden van Spanje. Dit was het laatste stukje Spaans grondgebied wat de islamitische Moren nog in handen hadden. In 1492 viel Granada, waardoor de Moren definitief van het Iberisch schiereiland verdreven waren.
Hoewel beide Kronen nu één vorstenpaar hadden, bleven zij bestuurd als twee gescheiden landen. Het enige instituut wat de twee rijken in gemeen hadden was de Spaanse inquisitie. Dit was een rechtbank die niet-katholieke inwoners berechtte. Dit betekende dat protestanten en Joden verdreven werden uit Spanje. Isabella en Ferdinand breidde Spanje ook verder uit. Zo veroverden zij de Canarische Eilanden tussen 1478 en 1497 en in 1497 werd Melilla veroverd. Ook ontstonden de eerste koloniën. In 1492 reisde Christoffel Columbus (in opdracht van het koningspaar) naar Indië via het westen. In plaats van Indië ontdekte hij een nieuw continent; Amerika. Dit zorgde ervoor dat Spanje grote delen van Amerika kon koloniseren.
Karel V en Filips II
De unie tussen de Kroon van Castilië en de Kroon van Áragon werd een feit toen keizer Karel V in 1516 koning van Spanje werd. Vanaf toen heerste slechts één koning over beide kronen, terwijl dat voorheen altijd één paar was. Keizer Karel V heerste niet alleen over Spanje, maar ook over de Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk. Al deze landen waren onder één vorst verenigd, waardoor zij ook wel het "Habsburgse Rijk" genoemd werden. Karel V deed in 1556 troonsafstand, waarna Spanje en de Nederlanden in het bezit van koning Filips II kwamen. Ook was Filips II koning van Portugal.
Filips II wilde het beleid van zijn vader voortzetten, maar hij werd een stuk strenger. Onder Karel V was Vlaanderen in het middelpunt van het rijk, maar onder Filips II werd Castilië dit. Ondertussen raakte Filips II door vele oorlogen in de geldproblemen. Ook waren er allerlei geloofsproblemen. In Spanje moesten de Moren hun tradities en geloof opgeven, wat tot een opstand leidde. In de Nederlanden ontstond de Tachtigjarige Oorlog die pas na de dood van Filips II ten einde kwam.
Verval
Het Spaanse Rijk raakte tijdens de 17e eeuw al in verval. Het land werd ingehaald door Frankrijk en Engeland. Na de dood van Filips II kwam Filips III aan de macht. Hierdoor kreeg de adel meer invloed op het landsbestuur. Ook verdreef hij de Moren in 1609 uit Spanje. De geldproblemen namen alleen maar toe. Koning Filips IV wilde het land hervormen. Spanje werd nog steeds als allerlei aparte koninkrijkjes bestuurd. Filips IV wilde hier een einde aan maken, maar zijn plannen mislukten. In 1640 werd Portugal zelfs onafhankelijk na een opstand.
In 1648 kwam er een einde aan de Tachtigjarige Oorlog door de Vrede van Münster. Spanje erkende de onafhankelijkheid van de Noordelijke Nederlanden, maar kon de Zuidelijke Nederlanden houden. Spanje stelde weinig meer als een wereldmacht voor, hoewel het nog steeds een groot koloniaal rijk had. Na de dood van koning Karel II ontstond een probleem; hij had geen troonopvolger. Hierdoor ontstond een conflict over wie de nieuwe koning van Spanje moest worden; de Spaanse Successieoorlog. Verschillende andere Europese landen deden hier ook aan mee.
Uiteindelijk werd Filips V uit het huis Bourbon de nieuwe koning van Spanje. Onder Filips V werden de Kroon van Castilië en Kroon van Aragon officieel in één land verenigd. In 1716 ontstond hierdoor het koninkrijk Spanje. Dit betekende het einde voor alle verschillende landjes in Spanje, waaronder de Kroon van Castilië.
Onderdelen
- Koninkrijk Castilië
- Koninkrijk Léon
- Koninkrijk Asturië
- Koninkrijk Galicië
- Baskenland
- Extremadura
- Koninkrijk Navarra
- Koninkrijk Granada
- Koninkrijk Murcia
- Koninkrijk Sevilla
- Koninkrijk Córdoba
- Koninkrijk Jaén
Daarnaast behoorden ook een aantal Spaanse koloniën in Amerika tot de Kroon van Castilië.