Koolstofdioxide

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Koolzuurgas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kooldioxide ook wel koolzuurgas (chemische formule CO2) is een zuur kleurloos gas. Kooldioxide moleculen bestaan uit een koolstof- atoom dubbel gebonden aan twee zuurstof- atomen. Het komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde als een spoorgas .

Het is bij de omstandigheden zoals wij die kennen een gas, maar bij heel erg lage temperaturen zou het veranderen in een vloeistof. Je kunt het niet eten. Ook in de lucht kun je koolzuurgas niet ruiken of proeven.

CO2 ofwel Koolstofdioxide bestaat uit 1 koolstofatoom en 2 zuurstofatomen

Koolzuurgas in water maakt koolzuur. Dat zorgt voor bubbels in water. Dit wordt ook wel spuitwater genoemd. Ook in frisdrank en bier zit koolzuurgas.

In- en uitademen

Koolstofkringloop

Planten , algen en bepaalde bacteriën gebruiken energie uit zonlicht om koolhydraten (zeg maar suikers) uit koolstofdioxide en water te maken in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Hierbij wordt zuurstof als "afvalproduct" door de plant gemaakt. Op zijn beurt wordt zuurstof door mens en dier verbruikt (na inademing) en CO2 wordt als afval uitgeademd wanneer ze organische verbindingen in het lichaam maken om energie te produceren. Aangezien planten CO2 nodig hebben voor fotosynthese en mens en dier voor voedsel afhankelijk zijn van planten, is CO2 noodzakelijk voor het voortbestaan ​​van het leven op aarde. Het is dus een soort kringloop.

Koolstofdioxide in de lucht

De lucht die wij inademen bestaat voor het grootste gedeelte uit stikstof (N₂), zuurstof (O₂), argon (Ar) en een een klein deelt Koolstofdioxide (CO₂ ).

Koolstofdioxide wordt geproduceerd (gemaakt) tijdens de processen van bederf (rotten) van organische materialen en de zogeheten fermentatie van suikers bij het maken van brood, bier en wijn (vergisten). Het wordt geproduceerd door verbranding van hout, turf en andere organische materialen en fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Ook verkeer produceert veel CO2 en veel elektriciteitscentrales draaien op fossiele brandstof. Veel fabrieken, waaronder de staalindustrie, verbranden fossiele brandstoffen en ook door onze huizen te verwarmen gaat er de nodige CO2 door de schoorsteen de lucht in.

Opwarming van de aarde

Koolstofdioxide is het belangrijkste langlevende broeikasgas in de atmosfeer van de aarde. Sinds de industriële revolutie hebben uitstoot van CO₂ door handelen van de mens – voornamelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen en ontbossing – de hoeveelheid ervan in de atmosfeer snel verhoogd, wat heeft geleid tot opwarming van de aarde. CO₂ veroorzaakt ook verzuring van de oceaan omdat het oplost in water om koolzuur te vormen.

De Koolstofdioxide die in de lucht hangt houdt de warmte vast die de zon aan de aarde geeft. Het werkt als een soort deken. Hoe meer Koolstofdioxide in de lucht komt hoe warmer het wordt op de aarde.

Doordat we op veel grotere schaal Koolstofdioxide zijn gaan uitstoten is de aarde dus meer gaan opwarmen en dat zorgt voor veel klimaatverandering. Door de verbranding van fossiele brandstoffen wordt er wereldwijd jaarlijks zo’n 41 miljard ton CO2 de atmosfeer in gepompt, dit zorgt volgens het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) voor onomkeerbare problemen en ze zijn bang dat bij een verhoging van 1,5 °C de problemen niet te overzien zijn en voor blijvende schade aan het milieu zal zorgen.

CO2 is een gas en is overal om ons heen. Het is namelijk een vast bestanddeel van de atmosfeer. Toen de aarde nog niet zo lang bestond, was er veel meer CO2 in de atmosfeer dan nu. Al het groen dat op aarde is gaan groeien zoals planten, algen en ook bomen hebben heel veel CO2 opgenomen en opgeslagen. De bomen gebruiken de energie uit de CO2 om te groeien. Als de bomen worden gekapt en verbrand komt al die vastgelegde CO2 weer vrij in de atmosfeer. Samen met andere gassen, zoals waterdamp en methaan, zorgt CO2 ervoor dat de warmte van de zon op aarde goed wordt vastgehouden en het niet te koud wordt. Het maakt van onze aarde eigenlijk een grote broeikas. Maar door het vrijkomen van steeds meer CO2 door verbranding wordt het broeikaseffect steeds meer versterkt. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde, smelt het poolijs en stijgt de zeespiegel.[1]

Klimaat activisten

Greta Thunberg is momenteel de bekendste activist die vecht tegen de klimaatverandering. Ze is zeker niet de enige. Ook organisaties als het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zetten zich in voor een schonere lucht.

Ze vragen ons mee te helpen de uitstoot van CO2 te verminderen. Alle beetjes helpen.

Bronnen en Links

Filmpjes:

Waarom is steenkool slecht - SchoolTV

CO2 en broeikaseffect - SchoolTV

Wat is je carbonfootprint - YouTube-filmpje (Engelstalig)

Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen - Filmpje van het NOS nieuws

Websites:

IPCC: de website van het internationale panel tegen klimaat verandering

https://wisenederland.nl/groene-stroom/wat-co2-koolstofdioxide Uitleg over wat CO2 is

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koolstofdioxide&oldid=819202"