Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Automaatrijbewijs, Dyscalculie, Geschiedenis van Frankrijk en Pysanka

Junior Songfestival

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Junior Songfestival is een zangwedstrijd voor kinderen van AVROTROS. Het wordt uitgezonden in de rubriek NPO Zapp op NPO 3. De winnaar mag Nederland vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival. In 2003 waren er 300 aanmeldingen, in 2009 waren dat er al 3000.

Geschiedenis

In 2000 was er een Deense man die bedacht om als opwarmer voor het Eurovisie Songfestival een kindereditie te organiseren voor Denemarken. In 2003 zag de EBU (de Europese televisie- en radio-omroep) dit en nodigde 16 landen uit om deel te nemen aan het Junior Eurovisiesongfestival.

Nederland is nooit echt heel succesvol geweest op het festival. Het land scoorde slecht in Kopenhagen (2003) en Lillehammer (2004). Een klein wonder kwam er in 2005, toen Tess haar nummer Stupid zong in Hasselt (België). Toen kwam er hoop, maar die verdween snel toen Kimberly in 2006 twaalfde werd van de 15 deelnemers. In 2007 kwam het Songfestival naar Nederland. Lisa, Amy en Shelley (onze Nederlandse kandidaten) waren de favoriet onder de kandidaten. Maar er kwam ook geen succes voor hen: ze werden 11e van 17 landen.

En ook in 2008 wist Marissa met haar liedje 1 dag geen overwinning naar Nederland te slepen en ook geen top-10 plaats. Dit was de grootste nederlaag voor ons land: ze werd 13e van 15 landen.

Na zes keer deelnemen was het slechts één keer gelukt om een plaats in de top-10 te bemachtigen en ook de kijkcijfers gingen met grote sprongen achteruit. Voordat de 2009-editie begon, was het lang onzeker of de AVRO zich zou inschrijven. Want de afgelopen jaren werden er niet echt successen geboekt, en het resultaat in 2008 was erg laag. En ook dit jaar wilde de omroep het proberen!

En het lukte ook nog: er kwamen steeds meer kijkers bij en Nederland won. Ralf Mackenbach won in Oekraïne met het liedje Click Clack de trofee. In 2010 kreeg Nederland weer een top-10 plaats, namelijk voor Anna en Senna. Met het liedje My Family werden zij negende in Minsk.

In 2011 werd er net niet gewonnen: Rachel Traets werd 2e voor Nederland, met 103 punten. Met slechts 5 punten meer won Georgië.

Nederlandse Vertegenwoordigers

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Junior_Songfestival&oldid=718520"