Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Jean-Claude Juncker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker (geboren in Redange op 9 december 1954) is een Luxemburgs politicus. Hij was tussen 2014 en 2019 de voorzitter van de Europese Commissie en tussen 1995 en 2013 was hij premier van Luxemburg. Hij is lid van de Chrëschtlech Sozial Vollekspartei (CSV).

Levensloop

Juncker heeft rechten gestuurd aan de Universiteit van Straatsburg. Hierna is hij advocaat geworden. In 1982 werd hij staatssecretaris voor arbeid en sociale zekerheid. Toen was hij nog maar 28 jaar oud. In 1984 werd hij lid van het Luxemburgs Parlement. Na een jaar werd hij minister voor Arbeid en Begroting. In 1989 werd hij minister van Financiën en Arbeid. In de herfst van dit jaar kreeg Juncker een ernstig verkeersongeluk en lag hierna twee weken in coma. Hiervan is hij volledig hersteld. In 1995 werd hij premier van Luxemburg. In juli 2004 maakte hij kans om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Dit werd hij uiteindelijk niet. Tussen 2005 en 2013 was hij voorzitter van de Eurogroep. Hierna nam Jeroen Dijsselbloem dit over. Op 11 juli 2013 nam Juncker ontslag als premier. Dit was omdat er een verslag was waarin stond dat Juncker de Luxemburgse inlichtingendienst niet goed had gecontroleerd. Hij werd opgevolgd door Xavier Bettel. Op 7 maart 2014 was hij kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Op 15 juli 2014 werd hij verkozen door het Europees Parlement, hiermee werd hij officieel voorzitter.

Jean-Claude Juncker was tijdens zijn periode als commissievoorzitter onder meer verantwoordelijk voor het financieel herstel van Europa na de Eurocrisis, het vernieuwen van de Europese Unie en de euro en kreeg te maken met de Europese Migrantencrisis en de Brexit. Juncker werd in 2019 opgevolgd door Ursula von der Leyen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jean-Claude_Juncker&oldid=649744"