Isaak

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Izaäk)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Izaak zegent zijn zoon Jacob

Isaak is de zoon van Abraham. Hij is de zoon die God heeft beloofd ondanks de ouderdom van Sara. Hij had al eerder een zoon gekregen bij de slavin Hagar. De naam van deze zoon is Ismael. Omdat Izaak zich onderdanig gedroeg tegenover zijn oudere broer, was Sara bang dat Izaak zijn vaderlijke zegen en daarmee de zegen van God, zou overdragen aan zijn broer. Sara liet Abraham daarom Ismael en Hager wegsturen. Daarom is het Izaak geweest die enkele jaren later diende als slachtoffer voor het offer dat Abraham moest brengen van God. Dat is het offer dat op het laatste moment moest worden veranderd in een offer van een Lam.

Later is hij getrouwd met Rebekka. Ze hebben twee zonen gekregen Jacob en Ezau. Ook tussen die 2 zoons bestond een grote spanning. Het verhaal is opgeschreven in het boek Genesis.

Het offer van het Lam van God

Het offer van Abraham is de belangrijkste gebeurtenis uit het Oude Testament, ofwel de Tenach. Het is de basis van het Offerfeest. In de Bijbel is het duidelijk dat Izaak dreigt te worden geofferd, maar in de Koran is dat niet zo. In onze tijd geloven moslims dat Ismael dreigde te worden geofferd. Tijdens de Hadji wordt het Bijbelverhaal van de redding van Hagar en Ismael ook herdacht met een bezoek aan de Zam zam bron die zou zijn ontstaan toen beiden dreigden om te komen van de dorst. In het christendom is het offer een verwijzing naar de kruisiging van Jezus Christus. In eerste instantie moest in het verhaal van Abraham een mens worden geofferd, maar dat werd door ingrijpen van God een onschuldig lam. Daarom wordt Jezus Christus het Lam Gods genoemd. Hij was onschuldig en nam de schulden van de mensen op zich tijdens de kruisiging.

Stamboom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terach
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sara
 
 
 
Abraham
 
Nachor
 
Haran
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Milka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betuël
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Isaak
 
 
 
Rebekka
 
Laban
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Esau
 
Jakob
 
Lea
 
Rachel
 
 

video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Isaak&oldid=688672"