Italiaans ijs

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Italiaans schepijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Italiaans ijs bij een ijssalon. Hier onder meer de smaken yoghurt, mango, limoen en passievrucht.

Italiaans ijs is schepijs, dat in Italië is ontstaan. Het is verschilt van normaal schepijs omdat er over het algemeen geen room, melk, eieren of bindmiddelen in zitten.

Italiaans ijs is ook buiten Italië erg populair. Veel ijssalons verkopen het ijs in ijshoorntjes of bakjes, dan vaak met wafels en slagroom. Het Italiaans ijs is er verschillende smaken. Standaardsmaken zijn meestal vanille, chocola, pistache, stracciatella en aardbei. Daarnaast hebben veel ijssalons hun eigen smaken. Zo zijn er fruitsmaken (bijvoorbeeld banaan, kersen of citroen), notensmaken (hazelnoot, mokka) en zoete smaken. Veel ijssalons bedenken zelfs hele aparte smaken om zich te onderscheiden. Zo bestaat er Creme brulee-ijs, Snickers-ijs en zelfs Smurfen-ijs.

De reden waarom Italiaans ijs geen melk, eieren of room bevat is het warme klimaat. Melk, eieren en room zijn erg vatbaar voor bacteriën en die kunnen mensen ziek maken. Als het warm is, zoals 's zomers op terras ergens in de zon in Zuid-Europa, kunnen de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen en kan dus iemand sneller ziek worden. In Nederland en België heeft men hier weinig last van, het klimaat is te koud. Italiaans ijs bevat naast water, ook zoetstoffen, suiker en smaakstoffen. Tegenwoordig worden de smaakstoffen wel vervangen door het product zelf, om het een natuurlijkere indruk te geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Italiaans_ijs&oldid=483883"