Hazelnoot

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Hele hazelnoot - B71OFL - 60023172 - RCE.jpg

De hazelnoot is de vrucht van een hazelaar. De hazelnoot is rijp in september - oktober.

Groeiwijze

De hazelaar is pas na 10 jaar volwassen. De plant gaat dan pas hazelnoten maken. De bloeitijd van de hazelaar is januari - maart.

Uiterlijke kenmerken

De hazelnoot is zo'n 2 centimeter groot en heeft de vorm van een ei. Als de noot nog aan de plant zit heeft de noot een omhulsel van bladeren die ongeveer even groot zijn als de noot zelf. Die bladeren vormen zich als een beker om de noot heen.

Import hazelnoten

Hazelnoten zijn terug te vinden in allerlei dagelijkse producten. Denk hierbij aan repen chocolade of aan chocoladepasta. De hazelnoten die in Nederland gebruikt worden voor deze producten komen voor een groot gedeelte uit Turkije. 75% van de hazelnoten die in producten worden gebruikt op de wereld komen hier vandaan. Het is voor Nederlandse producenten een stuk goedkoper om de hazelnoten uit Turkije te importeren.

Kinderarbeid

In Turkije worden regelmatig kinderen ingezet om hazelnoten te oogsten. Ook is dat zo nu en dan in Gambia. Hierbij komt het veel voor dat de kinderen langere tijd niet naar school kunnen omdat ze moeten helpen met hazelnoten oogsten. De volwassen mensen kunnen vaak niet rondkomen zonder de hulp van hun kinderen. Ook jongere kinderen missen school omdat ze meereizen met hun ouders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hazelnoot&oldid=840845"