Latino's

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hispanics)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoe donkerder, hoe meer Latino's

Latino's of hispanics zijn een bevolkingsgroep in de Verenigde Staten met een oorsprong uit een van de (voormalige) Spaanse of Portugese koloniën in Latijns-Amerika. De twee benamingen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite zit er een verschil tussen. Hispanics is de naam die gebruikt voor Latino's uit de Spaanstalige landen, zoals Argentinië, Mexico en Cuba, terwijl onder de naam Latino's ook inwoners uit Brazilië en Haïti vallen. Hoewel er een verschil is tussen de twee termen worden ze vaak door elkaar heen gebruikt. Een vrouwelijke latino wordt een latina genoemd. De genderneutrale term is latinx. Buiten de Verenigde Staten worden beide termen amper gebruikt.

In de Verenigde Staten leven zo'n 57 miljoen Latino's. Zij leven vooral in het zuiden van de Verenigde Staten. De staat met de meeste latino's is New Mexico, waar 46% van de bevolking latino is. Andere staten met veel Latino's zijn Californië, Arizona, Texas en Florida. Ook op het Amerikaanse territorium Puerto Rico en op de Amerikaanse Maagdeneilanden leven veel Latino's. De meeste Latino's hebben een Mexicaanse migratieachtergrond; zo'n 32 miljoen. Zij worden gevolgd door Latino's uit Puerto Rico, Cuba, El Salvador, de Dominicaanse Republiek en Guatemala. Binnen de groep Latino's zijn hierdoor grote verschillen in cultuur en taal. Afro-Amerikanen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek beschouwen zichzelf ook vaak als latino.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Latino%27s&oldid=689501"