Groot-Servië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van hoe Groot-Servië er uit moest zijn. Overigens zijn er verschillende kaarten met verschillende grenzen.

Groot-Servië is een ideologie uit het nationalisme in Servië. Sommige Servische (extreme) nationalisten willen een Groot-Servië stichten. Dit is een land waar alle Serven op de Balkan in samenleven. Naast Servië bestaat dit land ook uit Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en grote delen van Kroatië. Volgens de ideologie moeten delen waar Servische minderheden wonen bij Servië gevoegd worden; ook al zijn dit kleine minderheden.

Het idee van een Groot-Servië ontstond in de 19e eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het idee meer aanhang. Veel Servische nationalisten zagen het koninkrijk Joegoslavië als een Groot-Servië, aangezien de Serven de grootste minderheid waren en het land onder een Servische koning stond. De Četniks streden tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een Groot-Servië.

Groot-Servië kreeg pas in de jaren 1990 weer aanhang tijdens de Joegoslavische burgeroorlogen. Vooral de Servische minderheid in Bosnië en Kroatië wilde zich afscheiden en zich bij Servië voegen. Servische politici, zoals Slobodan Milošević, waren voorstander van een Groot-Servië. Nog altijd speelt het idee van een Groot-Servië een kleinere rol in de Servische politiek. Zo wil de extreemrechtse Servische Radicale Partij een Groot-Servië stichten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groot-Servië&oldid=771437"