Grondstof

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een grondstof is een materiaal dat gebruikt wordt om iets te maken. Er zijn verschillende soorten grondstoffen. We hebben natuurlijke grondstoffen. Dit zijn stoffen die we in de natuur vinden. Plantaardige stoffen als Hout en graan. Of dierlijke producten als huid, vlees, vet of botten. Andere stoffen vinden we in de grond, zoals mineralen, ertsen en aarde zoals klei, zand of leem. In principe zijn alle chemische elementen ook grondstoffen.

Sommige grondstoffen werden eerst door andere mensen al bewerkt tot een materiaal (halfproduct) waarvan dan weer een eindproduct gemaakt wordt. Zo wordt katoen bv. gemaakt van een katoenplant tot een katoendraad door het te spinnen en vervolgens kan men er een lap katoen (textiel) van weven. Daar worden dan kleren en dergelijke van gemaakt. Wol is ook een goed voorbeeld hiervan.

Soms gebruiken we ook materialen die al gebruikt werden voor een andere product. Dan kan men die grondstof recyclen. Dit doet men bv. met goud en ijzer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grondstof&oldid=826911"