Vlees

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vlees is voedsel dat mensen vaak dagelijks eten, vaak in combinatie met bijvoorbeeld aardappelen en groente als een warme maaltijd of op brood voor mee naar school/werk. Het bevat veel bouwstoffen en eiwitten die goed zijn voor mensen in de groei, en geeft dan ook veel energie. Vaak bevat het wel veel vet. Je hebt magere en vette vleessoorten. Gevogelte is bijvoorbeeld vaak van nature vetter dan bijvoorbeeld rundvlees.


Soorten

Naast het gewone vlees heb je ook nog: Vis en Gevogelte. Vis is erg gezond vanwege de vele voedingstoffen (omega 3) en gevogelte bevat net als gewoon vlees veel eiwitten die goed zijn voor de groei.


Voedingsstoffen

Vlees is rijk aan voedingsstoffen, namelijk : - Eiwitten. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de bouw van lichaamscellen. - Vetten. Vetten zijn belangrijk als energiebron, maar ook voor de opname van vitamines. - Ijzer. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed. - Zink. Zink sterkt het immuunsysteem. - Vitamine b12. B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. - Vitamine b1. Vitamine b1 is belangrijk voor de verbranding van koolhydraten. - Vitamine A. Verhoogt je weerstand en is nodig voor en goed gezichtsvermogen. - Vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de groei en behoud van stevige botten en tanden. - Omega 3-vetzuren (vis). 8% van onze hersenen bestaat uit omega-3 vetzuren.

Eet je gevarieerd, dan heb je vlees niet nodig om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is dan vooral belangrijk dat je onder anderen veel groenten, eieren, noten, zuivelproducten en peulvruchten eet.

Schadelijk

In vlees zitten ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Veel vleessoorten bevatten verzadigd vet. Verzadigd vet wordt ook wel gezien als ‘verkeerd vet’. Verzadigd vet vergroot de kans op hart-en vaatziekten. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in hamburgers, braadworst of runder- en lamsgehakt. Rauw vlees kan besmet zijn met bijvoorbeeld salmonella, bacteriën of parasieten. In de bio-industrie wordt veel antibiotica gebruikt om ziektes te bestrijden. Dit kun je naar binnen krijgen als je vlees eet van varkens, kippen, kalkoenen of runderen. Verder heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht dat bewerkt vlees en rood vlees en verhoogde kans geven op het krijgen van kanker. Rood vlees is vlees dat een donkerrode kleur heeft voordat het gebakken wordt. Bewerkt vlees is vlees dat je niet vers koopt, bijvoorbeeld salami of ham. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. Mensen die meer dan 500 gram rood vlees per week eten hebben ook een verhoogde kans op darmkanker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlees&oldid=588528"