Vlees

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vlees is voedsel dat mensen vaak dagelijks eten. Je kunt het bijvoorbeeld eten als broodbeleg (vleeswaren) of bij het avondeten naast je aardappels en je groente. Vlees bevat veel bouwstoffen en eiwitten die goed zijn voor mensen in de groei, het geeft dan ook veel energie. Maar vaak bevat vlees wel veel vet. Je hebt magere en vette vleessoorten. Gevogelte is bijvoorbeeld vaak van nature vetter dan bijvoorbeeld rundvlees.

Soorten

Je hebt verschillende soorten vlees, namelijk:

Varkensvlees is de meest gegeten vleessoort in Nederland. Bekende producten die gemaakt zijn van varkensvlees zijn ham, spek en gehakt.

Voedingsstoffen

Vlees is rijk aan voedingsstoffen, namelijk:

  • Eiwitten. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de bouw van lichaamscellen.
  • Vetten. Vetten zijn belangrijk als energiebron, maar ook voor de opname van vitamines.
  • Ijzer. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in je bloed.
  • Zink. Zink sterkt het immuunsysteem.
  • Vitamine b12. B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.
  • Vitamine b1. Vitamine b1 is belangrijk voor de verbranding van koolhydraten.
  • Vitamine A. Verhoogt je weerstand en is nodig voor en goed gezichtsvermogen.
  • Vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de groei en behoud van stevige botten en tanden.
  • Omega 3-vetzuren (vis). 8% van onze hersenen bestaat uit omega-3 vetzuren.

Eet je gevarieerd, dan heb je vlees niet nodig om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is dan vooral belangrijk dat je onder andere veel groenten, eieren, noten, zuivelproducten en peulvruchten eet.

Minder vlees eten

Als we minder vlees zouden eten, zou dat beter zijn voor het milieu. Bij het produceren van vlees komen er verschillende schadelijke stoffen vrij, bijvoorbeeld methaan en koolstofdioxide. Koolstofdioxide wordt ook wel CO2 genoemd. Deze stoffen zorgen ervoor dat de aarde langzaam aan het opwarmen is en dat er klimaatverandering is. De schadelijke stoffen die vrij komen bij het produceren van vlees komen bijvoorbeeld in de lucht door de scheetjes van koeien en het opslaan van mest. Mest wordt door boeren opgeslagen en wordt gebruikt om het land van de boer vruchtbaar te maken. Zo kan er van alles op het land groeien.

Als we minder vlees zouden eten, hoeft er minder vlees geproduceerd te worden. Op deze manier zouden er ook minder schadelijke stoffen vrijkomen, dit is beter voor het milieu. Naast deze schadelijke stoffen is er ook veel water nodig voor het produceren van vlees, dit is ook niet goed voor het milieu.

Schadelijk

In vlees zitten ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Veel vleessoorten bevatten namelijk verzadigd vet en zout. Verzadigd vet wordt ook wel gezien als ‘verkeerd vet’. Verzadigd vet kan de kans vergroten op hart-en vaatziekten. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in hamburgers, braadworst of runder- en lamsgehakt.

Rauw vlees kan besmet zijn met bijvoorbeeld salmonella, dit is een bacterie die in de darmen van dieren kan zitten. Deze kunnen dan ook op het rauwe vlees zitten. Ook kun je antibiotica binnen krijgen bij het eten van vlees. De antibiotica wordt in de bio-industrie gebruikt om ziektes te bestrijden. Verder heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht dat bewerkt vlees en rood vlees en verhoogde kans geven op het krijgen van kanker. Bijvoorbeeld darmkanker of longkanker. Ook kan het vlees de kans verhogen op Diabetes type 2 en op een beroerte. Rood vlees is vlees dat een donkerrode kleur heeft voordat het gebakken wordt, bijvoorbeeld gehakt of biefstuk. Bewerkt vlees is vlees dat je niet vers koopt, bijvoorbeeld salami of ham. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. Mensen die meer dan 500 gram rood vlees per week eten hebben ook een verhoogde kans op darmkanker.

Vegetarische hamburger

Vleesvervangers

Tegenwoordig liggen er allerlei verschillende soorten vleesvervangers in de supermarkt. De naam zegt het eigenlijk al, het is een vervanger van vlees. Vleesvervangers hebben dezelfde voedingsstoffen als vlees, er zit alleen geen vlees in. Denk maar eens aan een vegetarische hamburger of een vegetarische rookworst, vleesvervangers zien er vaak bijna hetzelfde uit als 'echt' vlees. Deze vervangers worden bijvoorbeeld gemaakt van sojabonen en groenten.

Economie

Het produceren van vlees is belangrijk voor de Nederlandse economie. Nederland produceert jaarlijks veel vlees voor andere landen. Dit vlees wordt geëxporteerd naar wel meer dan 140 landen over de hele wereld. Verspreid over al die landen eten ruim 100 miljoen mensen vlees wat uit Nederland komt. Nederland verdient hier ongeveer 10,4 miljard euro per jaar mee.

Er zijn veel bedrijven die er voor zorgen dat er vlees op de borden komt, dit noem je de vleesindustrie. Bedrijven die je tegenkomt in de vleesindustrie zijn:

  • Boeren die dieren houden voor vlees, dit noem je ook wel veehouders.
  • Transporteurs, zij vervoeren de dieren met vrachtwagens
  • Slachterijen, hier worden de dieren geslacht
  • Vleesverwerkers, zij maken van het vlees verschillende producten zoals worstjes en hamburgers
  • Opslaghuizen, hier wordt het vlees koud gehouden en bewaard
  • Supermarkten, zij verkopen het vlees in de winkel

Externe links

Artikelen milieu

Artikel economie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlees&oldid=767583"