Recyclen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het symbool van recyclen

Als mensen iets niet meer willen, noemen ze het afval en gooien ze het weg. Het meeste afval gaat in een vuilnisbak, het wordt opgehaald door een vuilnisman en gaat naar een vuilnisbelt. Veel afval kan je verzamelen en in nieuwe producten omzetten. Dit noemen we recyclen. Het Engelse woord recycling betekent dat iets in een kring rond gaat. Van grondstoffen wordt een product gemaakt, het product wordt afval en van dat afval worden weer grondstoffen gemaakt. Veel huishoudelijk afval is gemaakt van recyclebaar materiaal. Gemiddeld is 23% papier, 9% plastic, 8% glas en 6% metaal. 37% is keuken- en tuinafval, dat als compost gebruikt kan worden.

Recycling is het opnieuw gebruiken van afvalmaterialen. Een voorbeeld: je gooit oude glasflessen in een glasbak en de vrachtwagen van de glasfabriek haalt het op, en zij maken er weer nieuwe glasflessen van. Dat gebeurt in een soort oven die heel heet is, het smelt dan en daar maken ze weer nieuwe glasflessen van. En dan kunnen ze het opnieuw gebruiken en dat is recycling. Dit kan ook met oude kleding, papier etc.

Wat kun je allemaal recyclen?

Papier, metaal, glas, karton, piepschuim, groenafval, hout, kunststof. In je eigen huis kun je afval scheiden, zodat het later hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld apparaten waar alle materialen uitgehaald kunnen worden voor hergebruik.

Ook drankpakken, zoals het melk- en sappak kun je apart inzamelen zodat deze worden gerecycled. Lees hierover meer op http://pakindebak.nl of vraag het gratis spreekbeurtpakket aan.

Stappen van het recyclen

Glasbak

Stappen van het recyclen bij glas

1. Je gooit het glas in een glasbak.

2. Het glas wordt opgehaald door de vuilnisman en naar een glasfabriek gebracht.

3. Eerst wordt het glas geplet. Alles wat geen glas is, wordt verwijderd. Een magneet verwijdert stalen dopjes. Het gebroken glas valt door een scherm op de transportband.

4. Een sorteermachine gebruikt lichtstralen om de verschillen kleuren te scheiden (groen, bruin en wit).

5. De stukjes smelten in de oven. In de oven is het wel 1400 graden. Nieuw materiaal wordt toegevoegd.

6. De hete vloeistof wordt in een vorm gegoten. Het koelt af en zorgt voor nieuwe potten.

Pulp

7. Nieuwe potten zijn klaar om gevuld te worden met voedsel of drank.

Plastic afval

Stappen van het recyclen bij papier

1. Het oud papier wordt in de papierbak gegooid.

2. Het papier wordt opgehaald door de vuilnisman en gebracht naar een papierfabriek.

3. Oud papier wordt gemengd met water en omgezet tot pulp.

4. De pulp wordt zorgvuldig gereinigd. Vuile bubbels met inkt of lijm worden bovenin weggehaald. Nieuwe houtpulp wordt toegevoegd om de kwaliteit te verbeteren.

5. De schone pulp wordt geplet en tot vellen gerold.

Elke keer dat papier wordt gerecycled, verliest het aan kwaliteit. Daarom wordt het steeds voor andere doeleinden gebruikt.

Top kwaliteit printpapier → Lage kwaliteit notitie papier → Krantenpapier → Toiletpapier

Stappen van het recyclen bij plastic flessen

1. Het plasticafval gooi je in een aparte bak.

2. Het plasticafval wordt opgehaald door de vuilnisman en naar de plasticfabriek gebracht.

3. Niet al het plastic kan omgezet in voedselverpakking. Het wordt eerst getest om te kijken of het schoon en veilig is.

4. Eerst wordt het plastic gesnipperd tot kleine schilfers.

5. De schilfers worden gewassen. Stukjes papier drijven bovenin en worden verwijderd. Daarna wordt het water gekookt om de plastic schilfers te wassen.

6. De schilfers worden in een tank met water gegoten. Dingen die er niet thuishoren, zoals flesdopjes, zinken. Het plastic drijft naar boven.

7. De schone, pure schilfers worden gesmolten. Soms voegt men er nieuw plastic aan toe.

8. Van het vloeibare plastic worden nieuwe flessen gemaakt.

Recycling door de natuur

Veel voorbeelden van recycling zie je ook terug in de natuur. Al het afval zoals afgevallen bladeren, dode planten en dieren worden verteerd. De kleine beestjes, zoals wormen en pissebedden maken het afval helemaal fijn. Als laatste maken de schimmels en bacteriën er humus van. Dat is voedsel voor planten. De dieren eten weer van de planten. Zij zorgen samen weer voor nieuw afval.

Voordelen van recyclen

Er zitten veel voordelen aan recyclen. Je hebt namelijk minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor minder bomen voor papier gekapt hoeven te worden. Ook is er minder landbouwgrond nodig voor de productie van bijvoorbeeld hout of katoen. Nu kan deze grond gebruikt worden voor voedselproductie.  En als laatste kost het ook minder energie om materialen te hergebruiken dan ze opnieuw te produceren. Er zijn dan minder broeikasgassen wat goed is voor het milieu.

Leuke weetjes

Hier zijn een aantal ‘weetjes’ die je misschien niet wist over spullen die je weggooit.

·     Vijf lege plastic drankverpakkingen kunnen worden gerecycled tot materiaal om een ski-jack te vullen. 26 flessen maken een heel skipak.

·     Tijdens de 19e eeuw liet men in New York wilde zwijnen los om al het afval op te eten.

·     Een ton papier recyclen bespaart 17 bomen, duizenden liters water en kan een huis vijf maanden van energie voorzien.

·     Het duurt gemiddeld zeven weken om een oud blikje tot een nieuwe te recyclen.

·     In de zee geworpen plastic zakken doden elk jaar ongeveer een miljoen zeedieren.

·     Driekwart van al het afval in Nederland wordt opnieuw gebruikt.

Videolinks

Klokhuis filmpjes:

Overige filmpjes:

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Recyclen&oldid=576330"