Depressiviteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is depressiviteit?

Als je je depressief voelt dan heb je het gevoel dat je geen zin meer hebt in dagelijkse dingen. Je voelt je waardeloos. Je bent erg negatief, je voelt je alleen, schuldig aan dingen die je denkt verkeerd te hebben gedaan en je hebt helemaal nergens meer zin in. Je hebt weinig zin om aan de dag te beginnen en kijkt op tegen de dingen die gaan komen. Dit zijn gevoelens die iedereen wel eens heeft. De een gaat gemakkelijker om met deze gevoelens dan een ander.

Wat zijn de kenmerken van depressiviteit?

  • Als je langer dan twee weken ongewoon somber bent en/of nergens meer plezier in hebt.
  • Als je daarnaast een aantal klachten hebt als slaapstoornissen, verminderde eetlust, weinig energie, vermoeidheid, concentratieproblemen, besluiteloosheid, traagheid, lichamelijke onrust, schuldgevoelens, gedachte over de dood of zelfdoding.
  • Als er klachten zijn die het dagelijks functioneren verstoren en er sprake is van psychisch lijden.

Hoe word je depressief?

Er zijn veel redenen die deze depressieve gevoelens kunnen oproepen. Negatieve prestaties op school, je vriend/vriendin maakt het uit, je krijgt weinig zakgeld, je bent net ontslagen of je ouders die elke dag ruzie maken. Dit zijn gevoelens die na verloop van tijd vaak wel weer weg gaan. Maar niet altijd.

Ben ik depressief?

Als die sombere gevoelens niet weg gaan, dan kan het zijn dat je depressief bent. Je blijft in je bed liggen, hebt steeds vaker ruzie met anderen, je kan je niet goed concentreren op school en je hebt het idee dat niets meer goed gaat. Als je ook merkt dat het je eigenlijk ook niets kan schelen wat anderen er van vinden kan het zijn dat je een depressie hebt.

Wat te doen tegen een depressie?

Als jij het idee hebt dat je depressief bent, dan is het belangrijk er wat aan te doen. Dingen die je zelf kan doen is zorgen voor een vaste dag - nacht ritme, je kan je dag een structuur geven door regelmatig gezond te eten en regelmatig te bewegen (sporten). Je kan er met je ouders of vrienden over praten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Depressiviteit&oldid=191371"