Apathie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Apathie betekent een gebrek aan emotie, motivatie en enthousiasme. Mensen met apathie hebben vaak een geestelijke stoornis of ziekte, zoals autisme, dementie of een depressie. Deze mensen zijn vaak minder geïnteresseerd in de wereld en hebben geen zin om iets te ondernemen. Ze zijn lusteloos en onverschillig.

Patiënten met apathie kunnen moeilijk contact maken met anderen. Hierdoor is het moeilijk op te merken voor familie, vrienden en verzorgers.

Apathie is niet hetzelfde als een depressie. Mensen met apathie kunnen namelijk nog wel van het leven genieten, terwijl mensen met een depressie dit niet kunnen. Ook hebben mensen met apathie geen uitgesproken sombere stemming.

Oorzaak

Apathie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zowel biologische als psychologische factoren. Daarmee wordt een verandering in de hersenen bedoeld.

Bij psychologische factoren kan worden gedacht aan hoe de patiënt de veranderingen in persoon beleeft en hoe hij er mee omgaat. Want iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en een eigen manier van omgaan met problemen. Ook de manier waarop de omgeving met hem omgaat als hij apathisch is geworden is van belang.

Behandelingsmogelijkheden

Uit ervaring is gebleken dat bij apathie bij dementerende mensen de mantelzorgers zich vaak machteloos voelen. Het is wel belangrijk dat je zelf bedenkt dat zij dat niet opzettelijk doen: het overkomt hen ook maar.

Een deskundige uit de geestelijke gezondheidszorg kan handvatten bieden aan de mantelzorgers hoe om te gaan met apathische mensen. Als er sprake is van een depressie kan in sommige gevallen medicatie ook helpen. Er kan dan een arts geraadpleegd worden om dit te beoordelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apathie&oldid=783506"