Profiel cultuur en maatschappij

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cultuur en Maatschappij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cultuur en Maatschappij (C&M) is een keuzepakket dat je vanaf havo- of vwo-4 kunt kiezen. Het profiel bestaat sinds 1999, toen werd namelijk het voortgezet onderwijs in Nederland veranderd.

Cultuur en Maatschappij wordt gerekend bij de profielen tot de M-stroom. De M staat namelijk voor Maatschappij. Het andere profiel van de M-stroom is profiel economie en maatschappij. Naast een M-stroom is er ook een N-stroom (N = Natuur), waar de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid onder vallen.

Imago en doelen

Cultuur en Maatschappij staat bekend als pretpakket. Dit komt omdat er, naast Wiskunde, geen exacte vakken verplicht zijn. Overigens is op de havo wiskunde niet verplicht met dit pakket. In plaats van wiskunde kan ook maatschappijwetenschappen en aardrijkskunde gekozen worden. Op vwo is wiskunde wel verplicht, maar dan in makkelijke vorm.

Cultuur en Maatschappij is bedoeld voor scholieren die het leuk vinden om met mensen om te gaan en/of erg creatief zijn. Het profiel richt zich daarom ook op beroepen die te maken hebben met journalistiek, toerisme, hulp bij opvoeden, maatschappelijk werk, communicatie, kunst, psychologie of rechten.

Vakken

In dit profiel zijn de volgende vakken verplicht, deze zijn opgedeeld in verschillende onderdelen.

Als eerste is er het gemeenschappelijk onderdeel. Deze is voor iedereen, ongeacht je profiel, verplicht:

Hierna zijn er de profielvakken. Deze zijn voor iedereen met een C&M-profiel sowieso verplicht:

  • Wiskunde A/B (op vwo kan er voor Wiskunde C worden gekozen, op havo kan het vak vervangen worden door een vak uit het maatschappijdeel)
  • Geschiedenis
  • Moderne vreemde taal

Hierna moet er 1 vak uit het maatschappijdeel worden gekozen:

Hierna moet er nog 1 vak uit het cultuurdeel worden gekozen:

  • Muziek - Oude stijl (gaat qua theorie alleen muziek na)
  • Kunst - Muziek (Nieuwe stijl) (gaat qua theorie ook andere kunstvormen na)
  • Kunst - Drama
  • Kunst - Beeldende vorming
  • Kunst - Dans
  • Filosofie
  • Moderne vreemde taal (kan niet dezelfde zijn als eerder gekozen)
  • Klassieke taal (alleen op gymnasium, kan niet dezelfde zijn als eerder gekozen)

Hierna moet er nog een vak worden gekozen in het vrije deel, waarmee de leerling genoeg vakken heeft voor het profiel. Scholen mogen hiervoor zelf invulling geven. Bij C&M is dit vaak een taal, een kunstvak of biologie.

Een leerling mag zelf nog een extra examenvak nemen, om zo te kunnen compenseren bij het examen. Een leerling moet in het examenjaar nog een profielwerkstuk inleveren. Mocht een leerling een kunstvak hebben gekozen, krijgt hij/zij het vak Kunst - Algemeen erbij. Hier leert men de theorie en bij de vorm van het kunstvak krijgt men de praktijk. De twee worden als aparte vakken gezien, maar zijn samen nodig om een volledig vak te vormen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Profiel_cultuur_en_maatschappij&oldid=901896"